Sedat Peker'in iddiaları dünya basınında geniş yer bulmaya devam ediyor. İngiliz gazetesi The Guardian, Peker'in videolarıyla ilgili analizinde 'iddiaların zamanlamasının Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için yıkıcı olduğunu' yazdı. Haberde Peker'in önümüzdeki günlerde yayınlayacağı videolarda 'Suriye sınırından silah gönderilmesi ve birkaç yıl önce IŞİD'den petrol alan isimlerle ilgili söylentilere değinmesinin beklendiği' belirtildi; "Erdoğan'ın yakın çevresine yönelik darbeler, nihai hedefin o olduğunu açık ediyor" denildi. The Guardian, Peker'in iddialarının 'Türkiye'de mafya-siyaset ilişkilerinin son yıllarda devam etmekle kalmayıp geliştiğine' dair halk arasındaki şüpheleri de güçlendirdiği yorumu yaptı.

'ZAMANLAMASI ERDOĞAN İÇİN YIKICI'

Haberin girişimde saray entrikası ve yeraltı suç dünyası hikâyeleriyle dolu Türk dizilerinin Ramazan ayında Müslüman dünyada popüler olduğu belirtilirken, "Fakat bu yılın sürpriz hiti kurgu değil" denildi. Peker'in hükümetin önde gelen isimleri hedef alan cinayet, tecavüz, yolsuzluk ve uyuşturucu kaçakçılığı iddialarının son üç haftadır Türkiye'yi 'kendinden geçirdiği'  yorumu yapılan haberde şu ifadelere yer verildi: "Başdöndürücü iddialar on yıllarca geriye gidiyor ve doğrulanmadılar. Fakat Peker'in kendisini bir muhbir gibi resmettiği bir uzunluğundaki monologlarının zamanlaması, Türkiye'nin ekonomik dertlerinin ve pandemi yönetimine dair eleştirilerin ortasında zaten anketlerde zorlanmakta olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için yıkıcı."

'CEZAEVİNDEN ÇIKINCA AK PARTİ'YE YARANMAYA ÇALIŞTI'

The Guardian Peker'in 12 bölüm süreceğini söylediği videolarının '2016'daki darbe girişiminden sonra devlet tarafından sıkı bir biçimde kontrol edilen geleneksel medyada yer bulmasının zaman aldığını' fakat internet üzerinden milyonlarca kez izlendiğini yazdı. Haberde Peker'in Türkiye'de istihbarat kurumlarının siyasi suikastlar için gangsterlerle işbirliği yaptığının ortaya çıktığı 1990'larda tanınırlık kazandığı, cezaevinden çıktıktan sonra AK Parti çevrelerine yaranmaya çalıştığı ve 2020'de İçişleri Bakanlığı'nın hakkında yeni bir soruşturma açması sonrasında ülkeden kaçtığı belirtildi. 

'İŞBİRLİĞİNİN RESMİNİ ÇİZİYOR'

Haberde, Peker'in 'konudan konuya ve kişiden kişiye atladığı' videolarında 'seçilmiş yetkililer adına işlediği suçları dramatik bir biçimde anlattığı', yasal bir terminoloji kullandığı ve iddialarını dava açılması için dikkatli bir şekilde tasarlamış göründüğü yorumu yapıldı. The Guardian, "Ganster yavaş yavaş, organize suç ağları ile üst düzey yetkililer arasında kapsamlı bir işbirliğinin resmini çiziyor. Şu ana kadarki ana hedefi ise AK Parti içindeki rakip gruplardan koruduğunu söylediği İçişleri Bakanı Süleyman Soylu" ifadelerini kullandı. Gazete, Peker'in diğer iddialarını da ayrıntısıyla aktarırken, bizzat kendisinin dahil olduğu suçları anlattığını da vurguladı.

ERDOĞAN İDDİASI

Haberde "Videoların kalan bölümlerinde, sınırdan Suriye'ye silah götürülmesi ve birkaç yıl önce IŞİD'den petrol alan isimlerle ilgili söylentilere değinilmesi bekleniyor" iddiasında bulunulurken, "Peker şu ana dek 'Tayyip Abi' dediği cumhurbaşkanına dokunmamış olsa da, Erdoğan'ın yakın çevresini teker teker devirmesi, nihai hedefin o olduğunu açık ediyor" denildi. 

'HALKIN MAFYA ŞÜPHELERİNİ GÜÇLENDİRDİ'

Haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şu ana dek Peker'in videolarını sadece dolaylı bir şekilde eleştirdiği ve 'AK Parti'nin 19 yıl önce iktidara geldiğinde suç örgütlerini ortadan kaldırarak ülkeye huzur getirdiğini' söylediği hatırlatılıp, şöyle devam ediliyor: "Fakat mafya liderinin iddialarının böylesine etkili olmasının sebebi tam da, Türklerin, müesses nizam ile organize suç arasındaki ilişkinin sadece devam etmekle kalmayıp son yıllarda gelişmiş olmasından duyduğu şüpheleri güçlendirmesi. Türkiye'nin siyasi ittifakları 2016'daki darbe girişiminin ardından dönüştü: Erdoğan'ın koalisyon içinde olduğu aşırı sağcı MHP'nin kriminal isimlerle bilinen bağlantıları var."