Myanmar'da askeri darbe ve seçilmiş hükümet üyelerinin gözaltına alınmasına karşı protestolar sürerken, pazar günü düzenlenen gösterilerde 38 kişinin öldürüldüğü belirtildi ve 14 Mart, darbeden bu yana en kanlı gün olarak kayıtlara geçti.

Bazı göstericilerin, gözaltında işkenceye uğradığı kaydedilirken The Guardian'da yer alan haberde, geçtiğimiz hafta gözaltında 'yüksekten düşerek öldüğü' öne sürülen ve darbe karşıtı protestolarda ön saflarda yer alan Zaw Myat Lynn isimli öğretmene 'vahşice işkence uygulandığı' ve Lynn'in gözaltında işkenceden öldüğü aktarıldı. 

The Guardian elde edilen görüntülerde, cunta yönetimi tarafından alıkonulan Aung San Suu Kyi'nin partisi Ulusal Demokrasi Birliği'ne (NLD) üye Lynn'in ağzına 'kaynar su veya kimyasal bir çözelti' dökülmüş olabileceğinin gözlemlendiğini belirtti. Haberde, Lynn'in dilinin erimiş ve dişlerinin dökülmüş olduğu kaydedildi. Travmatik yaraları gizlemek için ise vücudunun sargı beziyle sarıldığı ve vücudunda görülen derin bıçak yaralarının Lynn'in ölümüne sebebiyet vermiş olabileceği aktarıldı. 

SIKI YÖNETİM KARARI

Protestoların yoğunlaştığı Yangon kentinin bazı kasabalarında sıkı yönetim ilan edildi. Sıkı yönetim kararı, Çin'in Nepido Büyükelçiliğinin, ülkenin güvenlik güçlerine kasabalardaki fabrika ve çalışanlarının güvenliğini sağlaması çağrısının ardından geldi. Büyükelçilik gün içinde yaptığı açıklamada, Yangon’un Hlaing Thar Yar ve Shwe Pyi Thar kasabalarında Çinli şirketlerin fabrikalarının 'saldırganlar tarafından hedef alındığını, çok sayıda Çinli personelin yaralandığını ve bazı çalışanların fabrikalarda mahsur kaldığını' duyurdu. Açıklamada Çin Büyükelçiliği, Myanmar polisinin güçlü önlemler almasını ve 'Çinli şirket ve çalışanlarının güvenliğini sağlamasını' talep etti.  

DURUŞMA ERTELENDİ

Diğer yandan gözaltına alınan ülkenin eski Dışişleri Bakanı ve fiili lideri Aung San Suu Kyi ile Devlet Başkanı Win Myint’in, bugün görülmesi planlanan duruşması ülkedeki geniş çaplı internet kesintisinden dolayı 24 Mart’a ertelendi. 

Darbeden sonra internet erişiminin yasaklandığı ve bağımsız medya kuruluşlarının lisansının iptal edildiği Myanmar'da şimdiye kadar cuntanın kaç kişiyi öldürdüğüne dair kesin veriler bulunmuyor. Protestoları yakından takip eden Myanmar Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşu (AAPP), şimdiye kadar en az 120 kişinin öldüğünü belirtirken Burma İnsan Hakları Ağı (BHRN), tanıkların doğruladığı toplam ölü sayısının 100'ü geçtiğini ifade ediyor. Myanmar için Adalet kuruluşunun verilerinde de protestolardaki ölü sayısının en az 100 olduğu tahmin ediliyor.