Colombo - Sri Lanka’nın Tamillere karşı 2009 yılında giriştiği katliamın ayrıntıları gün geçtikçe açığa çıkmaya devam ediyor. Son olarak Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi toplantısına sunulan Tamil Eelam Kurtuluş Kaplanları lideri Velupillai Parabhakaran’ın 12 yaşındaki oğlu Balachandran’ın infaz edildiği video görüntüleri insanın kanını donduracak cinsten.

 

18 Mayıs 2009 tarihli video kaydında üst tarafı çıplak 12 yaşındaki Balachandran Parabhakaran’ın cesedi görülüyor. Yanında ise onu korumakla görevli olan 5 kişinin cesetleri. Yerde görülen bez parçaları Parabhakaran ve yanındakilerin öldürülmeden önce gözlerinin ve ellerinin bağlandığını daha sonra da infaz edildiğini gösteriyor.

 

Önümüzdeki Çarşamba günü İngiltere’nin Channel 4 kanalında yayınlanacak olan “Sri Lanka’nın Ölüm Tarlaları: Savaş Suçları Cezasız Kaldı” adlı belgeselde alınan bu bölüm Colombo hükümetine karşı bir kınama kararını görüşen BM İnsan Hakları Konseyi’ndeki en önemli delillerden biri.

 

Belgeselde konuşan adli tıp uzmanı Derrick Pounder’a göre 12 yaşındaki Balachandran Parabhakaran infaz edilmeden önce yanındaki adamların infazını izledi. Namlu hepsinden sonra kendisine çevrildi.

 

Sri Lanka hükümeti konuyla ilgili bir açıklama yaparak Channel 4’te yayınlanacak olan belgeseldeki iddiaları reddetti ve dile getirilen iddiaların savaş sonrasında ülkedeki olumlu gelişmeleri perdelemek için ortaya atıldığını iddia etti.

 

Geçtiğimiz sene BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un atadığı uzmanlardan oluşan bir çalışma grubu Sri Lanka ordusunun 2009 operasyonunun son günlerinde 40 bin sivilin öldüğünü tespit etmişti.

 

Öldürülenlerin büyük kısmını ordunun top ateşi sonucu hayatını kaybedenler oluşturuyor.

 

Sri Lanka hükümeti uzun bir süre operasyonda ordunun kasıtlı bir şekilde sivilleri öldürmediğini öne sürmeye devam etti. Ancak geçtiğimiz Aralık ayında hükümet bazı sivillerin operasyon sırasında öldürüldüğünü kabul etti ancak bunda hükümetin siyasal sorumluluğunun olmadığını, eylemleri askeri alanla sınırlı olduğunu öne sürdü.

 

Sri Lanka hükümetine karşı tek kanıt Parabhakaran’ın öldürülmesi değil. Bir başka olay da Tamil bölgesindeki bir BM mülteci kampında geçiyor.

 

Ülkede BM görevlisi olarak çalışan Avustralyalı Peter Mackay, 2009 yılının Mayıs ayında kamptaki sivillerin topçu ateşinden korunması için bir sığınak yapar. Bu sığınağın koordinatları da topçu ateşinden kampın korunası için Sri Lanka hükümetine verilir. Bu bilginin verilmesinden üç gün sonra onlarca mülteci kampta topçu ateşinden korunmak için kazdıkları sığınakta can verdi. BM görevlileri bu olayı an be an fotoğrafladı.

 

Savaşın geneli içinde küçük görülebilecek olan bu olay, Sri Lanka hükümetinin sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını ispatlaması açısından oldukça önemli olarak nitelendiriliyor.

 

Ayrıca savaş sırasında Tamil gerillaları ile ordu birliklerinin arasındaki bölgede sıkışan sivillerin sayısının kasıtlı bir şekilde yanlış verildiği de ispatlandı. Wikileaks tarafından yayınlanan ABD Büyükelçiliği belgelerine göre 5 bin kadar olarak ifade edilen sivillerin sayısı gerçekte 125 binden fazlaydı. (anf)