Afganistan'da 20 yıl sonra yeniden yönetimi ele geçiren Taliban, Batılı güçlere ülkedeki askerlerini çekmeleri için ek süre vermeyeceğini açıkladı.

Taliban Sözcüsü Suheyl Şahin, ABD'nin daha önce ilan ettiği son çekilme tarihi olan 31 Ağustos'un kendileri için "kırmızı çizgi" olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın, Afganistan'daki son Amerikan askerlerinin bu tarihte ülkeden çekileceğini açıkladığını hatırlatan Şahin, çekilme süresinin uzatılmasının Afganistan'ın işgalinin de uzaması anlamına geleceğini belirtti.

Reuters haber ajansına göre Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ise ABD askerlerinin tamamen çekileceği 31 Ağustos sonrasında da Kabil Havalimanı'ndan tahliyelerin sürdürülmesi için ABD ve Türkiye ile görüştüklerini açıkladı.

G7 ülkelerinin tahliyeler konusunda koordine olması gerektiğini dile getiren Maas, "Taliban'la da bu konuyu görüşmemiz gerekiyor" dedi.

Alman siyasetçi, 31 Ağustos'tan sonra da tahliyelerin devam etmesinin ancak güvenliğin sağlanması halinde olabileceğini de vurguladı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın Salı günü video konferans yöntemiyle yapılacak G7 Zirvesi'nde ABD Başkanı Joe Biden'a, Afganistan'da kalan son Amerikan birliklerinin geri çekilmesini ertelemesi çağrısı yapması bekleniyor.

Johnson, Kabil Havalimanı'nda tahliyelere daha fazla zaman ayrılması için bunun gerekli olduğunu düşünüyor.

İngiltere'de başbakanlık ofisinden Pazartesi günü yapılan açıklamada da güvenli olduğu müddetçe Afganistan'dan tahliyelerin devam edeceği aktarıldı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby ise "Çekilme tarihi ile ilgili olarak özel yürütülen konuşmalardan haberdar değilim" dedi; ancak ABD'nin Kabil'deki havalimanı özelinde Taliban ile sürekli iletişim halinde olduğunu vurguladı.

General William Hank Taylor ise tahliyelerin zamanında tamamlanması için son 24 saatte Kabil Havalimanı'ndan 16 bin kişinin tahliye edildiğini söyledi.