Afganistan'da geçen ay yönetimi ele geçiren Taliban, Kadın Bakanlığı binasını, "İyiliği Emredip Kötülüğü Nehyetme Bakanlığı"na (Emri bil Ma'ruf Nehy-i anil Munker) dönüştürdü.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, kapıya asılan yeni tabelada Arapça ve Farsça olarak, "Dua, Rehberlik ve Faziletin Teşviki ile Ahlaksızlığın Önlenmesi Bakanlığı" yazısı yer aldığı görüldü.

Kabil'de bulunan bakanlık binasının tabelası sökülüp yeni 'bakanlığın' tabelası asılırken daha önceki hükümet döneminde Kadın Bakanlığı'nda görev yapan kadın personelse binaya alınmadı ve işlerine son verildiği bildirildi.

Bugün bakanlık binası önüne gelen kadın çalışanlar, birkaç haftadır işlerine gelmek istediklerini ancak bakanlığın kapalı olduğunu aktardı.

Ayrıca kadın personel kendilerine evlerine dönmelerinin söylendiğini ifade etti.

Daha önce burada çalışan bir kadın, "Ailemin geçimini sağlayan tek kişi benim. Bakanlık olmasa Afgan kadınlar ne yapsın?" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Taliban sözcüleri basının konuyla ilgili sorularını yanıtsız bıraktı.

Örgüt, 1996-2001 yılları arasında iktidarda bulunduğu dönemde kızların okula gitmesine izin vermemiş ve kadınların çalışmasını ve eğitim almasını da yasaklamıştı.

Bu süre içerisinde "İyiliği Emredip Kötülüğü Nehyetme Bakanlığı" örgütün 'ahlak polisi' olarak öne çıkarak, katı kıyafet kuralları ile halka açık infazlar ve kırbaçlamaları da kapsayan bir 'şeriat sistemi' uygulamıştı.

Taliban, 7 Eylül'de kabinesini ilan etmiş, bu sırada Emri bil Ma'ruf Nehyi anil Munker Bakanlığı olduğunu bildirmiş ancak Kadın Bakanlığı'na listede yer vermemişti.

Bununla birlikte örgüt, binayı değiştirse de Kadın Bakanlığı'nın lağvedildiğini henüz resmen ilan etmiş değil.

Diğer yandan üst düzey bir örgüt yetkilisi hafta içerisinde yaptığı açıklamada, kadınların bakanlıklarda erkeklerle beraber çalışmasına izin verilmeyeceğini söylemişti.

Aynı yetkili, kadınların kendi hükümetleri sırasında bakan olamayacağını da belirtmişti.

Kaynak: Euronews