Türkiye'nin, ABD ile NATO müttefiklerinin Afganistan'dan çekilmesi sonrası Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nı koruma ve işletme teklifini daha önce reddeden Taliban'ın açıklamasında, "Bizim onayımız olmadan böyle tek taraflı bir karar verilemez" denildi.

'ONLARA KARŞI DURACAĞIZ'

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid'in Twitter hesabından paylaşılan açıklamada, "Türk yetkililer, ülkemizin işgaline devam ederse Afganistan İslam Emirliği onlara karşı duracaktır" ifadeleri yer aldı. Türkiye'nin Kabil Havalimanı'nda varlığını sürdürmeye karar vermesi halinde, 'sorumluluğun başkalarının işlerine karışanların omzunda olacağı' belirtildi.

'KİMSEYE FAYDASI YOK'

Ankara'ya fikir değiştirme çağrısı yapan Taliban'ın açıklamasında, Türkiye'nin Kabil Havalimanı'nı işletmesinin 'kimseye faydası olmayacağı', bu kararın 'iki Müslüman ülke arasında yalnızca sorun yaratacağı' aktarıldı. Bir süredir Türk yetkililerle görüşme halinde olduklarını ve 'tek taraflı karar verilmeyeceği' yönünde güvence aldıklarını söyleyen Taliban, Türkiye'nin Afganistan'da asker bırakmasının 'bu anlaşmayı ihlal edeceğini' ileri sürdü.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, günlük basın toplantısında Türkiye'nin Kabil Havalimanı'nı işletip koruma teklifi hakkında 'yapıcı görüşmelerin sürdüğünü' söylemiş, "Bu çabaya öncülük etmeye istekli oldukları için onlara minnettarız"  demişti.