Almanya'nın, 15 Ağustos’ta Afganistan’da kontrolü ele geçiren Taliban ile yürüttüğü müzakarelerde ilerleme kaydedildiği açıklandı.

Merkel Hükümeti’nin Taliban ile görüşmesi için Doha’ya gönderdiği Alman Büyükelçi Markus Potzel, bugün Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarda yürüttüğü müzakerelerin sonuçları hakkında bilgi verdi.

Doha’da dün Taliban’ın Katar’daki siyasi bürosunun yöneticisi Abbas Stanekzai ve ekibi ile kapsamlı görüşmeler gerçekleştirdiklerini açıklayan Potzel, Kabil’de işleyen bir havalimanına bir an önce ihtiyaç duyulduğunu, diplomatların ya da hükümet dışı kuruluşların ülkede faaliyet gösterebilmesi için bunun bir “ön koşul” olduğunu konuştuklarını söyledi.

Almanya’nın Afganistan’a insani yardımı 100 milyon euro tutarında arttırdığına dikkat çeken Potzel, bu yardımın uluslararası kuruluşlar aracılığıyla Afgan halkına ulaştırılacağını hatırlattı.

Alman diplomat, kalkınma yardımları alanında işbirliğinin yeniden başlatılmasının ise, tıpkı geçmişte Afgan hükümetiyle olduğu gibi, “belirli koşullara bağlı” olduğunun da altını çizdi.

Büyükelçi Markus Potzel, Twitter üzerinden yaptığı bilgilendirmede son olarak Taliban’ın görüşmelerde verdiği teminatı aktardı. Potzel, “Stanekzai bana, gerekli yasal belgelere sahip Afganların, 31 Ağustos’tan sonra da sivil uçuşlarla seyahat etmeye devam edebileceği konusunda teminat verdi” ifadesini kullandı.

Geçmiş yıllarda da Taliban ile görüşmeler yürüttüğü belirtilen Potzel, gerçekleştirdiği son temaslarıyla, ABD askerlerinin çekileceği 31 Ağustos tarihinden sonra Afganistan’dan tahliyelerin sürdürülmesi için tarafların üzerinde uzlaşabileceği bir yol bulmaya çalışıyor.

Alman Hükümeti, Alman vatandaşları ile korunmaya muhtaç Afganları ülke dışına çıkartmaya devam etmek istiyor.

Kaynak: Deutsche Welle Türkçe