Irak Yüksek Seçim Kurulu Irak’ın Federal Kürdistan Bölgesi'nde yapılan parlamento seçimlerine katılım oranını yüzde 73 olarak açıkladı. Resmi olmayan sonuçlara göre KDP birinci olurken Goran ikinci sırayı aldı.

BasNews'e göre Kürdistan Yüksek Seçim Komisyonu, pazar günü yapılan parlamento seçimleri sonuçlarının 26’de Eylül’de resmen açıklanacağını bildirdi.

ANF Haber Ajansı'nın haberine göre resmi olmayan ilk sonuçlara göre Kürdistan Demokratik Parti (KDP) birinci parti olurken, Goran ikinci ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) üçüncü oldu.

YNK ilk kez lideri Celal Talabani'nin yokluğunda seçimlere katıldı ve üçüncü parti olabildi. Talabani, dokuz ay önce geçirdiği beyin kanaması nedeniyle Almanya'daki bir hastaneye kaldırıldı. Güney Kürdistan'da partiler liderler etrafında şekillendiği için bu seçimler YNK açısından ciddi bir dayanıklılık testi niteliğindeydi.

YNK'nin içinden çıkan Goran hareketinin, 2009'daki seçim başarısı ardından bu kez de YNK'nin içinde bulunduğu durumdan dolayı çıkış yapması bekleniyordu.

Herkesi seçim sonuçlarına saygı göstermeye çağıran Federal Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani yaptığı yazılı açıklamada: "Seçimlerin başarısı Kürdistan Bölgesi'nin başarısı ve halkımızın büyük bir kazanımıdır" dedi.

RESMİ OLMAYAN SONUÇLAR

ANF, Rudaw'ın bir haberini kaynak göstererek resmi olmayan ilk sonuçları şöyle açıkladı: KDP yüzde 52,36 ile ilk sırada, Goran yüzde 17,73 ile ikinci sıraya yükselirken, YNK'de yüzde 13,9 ile erozyon yaşandı. İslami parti Yekgirtu yüzde 8,04 oranında oy alırken, Komel yüzde 5.47, diğer partiler ise yüzde 2.55 oranında oy elde edebildiler.

Seçimlerde 2 milyon 818 bin kayıtlı seçmen 111 sandalyeli Bölgesel Kürt Parlamentosu’nun üyelerini belirlemek için oy kullandı.

Seçimlere 27 parti ve dört bağımsız aday katılmıştı.  (Bianet, ANF)