Mısır’da askeri yönetime karşı geçtiğimiz Cuma günü başlayan gösteriler devam ediyor. Hüsnü Mübarek’i iktidardan indiren değişim yanlısı göstericiler Mareşal Hüseyin Tantavi liderliğindeki ordu yönetimini de Mübarek rejiminin devamı olarak görüyor ve Tantavi’nin bir an önce istifasını istiyor.

 

Tahrir Meydanı’nı günlerdir mesken edinen muhalif göstericiler, Yüksek Askeri Konsey’in Mübarek sonrası verdiği sözleri yerine getirmediği düşünüyor:

 

“Mübarek’in düşmesinden iki ay sonra bütün sözlerin yerine getirileceği söylendi. Ancak Ocak ayından Kasım ayına kadar bu sözler tutulmadı. İnsanlar değişim için sokaklara döküldükten ve öldükten neredeyse bir yıl sonra hala bu yönde bir işaret yok.”

 

Ülkede askeri diktanın devam edeceği endişesiyle patlak veren gösteriler, önümüzdeki hafta yapılacak seçimleri belirsizliğe itti. Gösterilerin devam etmesi halinde İçişleri Bakanlığı’nın seçimleri erteleyebileceği belirtiliyor. Muhalifler ise yarın cuma namazının ardından büyük bir gösteriye hazırlanıyor.

 

Bu arada olaylar başkent Kahire’nin yanı sıra İskenderiye ve Süveyş kentlerine de sıçrayan olaylarda polisle göstericiler çatıştı. Son beş gün içinde çıkan olaylarda en az 35 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi de yaralandı.

 

Copyright © 2011 euronews