Demokratik Suriye Güçleri (DSG) tarafından 21 Mart’a başlatılan Tabka’yı özgürleştirme operasyonu kapsamında şehir merkezinin tamamı bu sabah itibariyle IŞİD’den kurtarıldı.

DSG güçlerinin kent merkezinin tamamı ile merkeze bağlı birçok köyü ve askeri havalimanını IŞİD’den kurtardığı belirtildi.

Binlerce sivilin kurtarılarak güvenli alanlara ulaştırıldığı belirtilirken, kenttin kontrolü tamamen DSG güçlerinde olduğu kaydedildi.

Tabka Baraj’ının etrafında çatışmaların devam ettiği belirtilirken, kenttin kontrol altına alınmasıyla birlikte Rakka şehir merkezinin en önemli kapısı da açılmış oluyor.

TABKA NEDEN ÖNEMLİ?

Suriye’nin orta kuzeyinde Fırat Nehri kıyısında yer alan Tabka, Rakka’ya 40 kilometre, Halep’e 100-115 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Kentin nüfusunun 70 ile 80 bin arasında tahmin edilirken, iç savaşın başlamasının ardından önce Suriye Ulusal Koalisyonu’na bağlı grupların ardından da IŞİD’in eline geçmişti.

Sünni-Arap nüfus yoğunlukta olan kentte yaşayan aşiretler Irak’ın batısındaki Sünni Arap aşiretlerle de akrabalık bağları var. Suriye’nin büyük şehirleri ile Irak’ın Musul, Bağdat gibi batı şehirleri arasındaki ticaret yollarını birbirine bağlayan Tabka kenti, barajla birlikte çok daha önemli bir hale geldi.

Tabka üzerinden, Rakka, Dêrazor ve Irak’a geçiş rahatlığı bulunuyor. DAİŞ, bu kenti Medine ile kıyaslıyordu.

Tabka’nın IŞİD’den kurtarılmasıyla Halep’e uzanan koridor kapanırken, IŞİD lojistik ve askeri destek hatların da koparıldı.

(Kaynak: Dihaber)