Yunanistan’daki genel seçimlerde sürpriz bir çıkış yapan radikal sol parti Syriza lideri Alexis Tsipras Avrupalı liderlerle bir araya geliyor.

 

6 Mayıs’ta yapılan seçimlerin ardından hükümetin kurulamaması üzerine Yunanistan 17 Haziran’da yeniden sandığa gitme kararı almıştı.

 

Seçimlerin favori ismi Alexis Tsipras, Fransa’daki gezisinde yeni Cumhurbaşkanı Francois Hollande’a tasarruf önlemlerine karşı aldığı sert tutumunu sürdürmesi çağrısında bulundu:

 

“Fransa’da böylesi güçlü bir sol kesimin varlığını görmek sevindirici. Umarım Francois Hollande seçim öncesi verdiği sözleri geri almaz. Eğer sözünde durmazsa Hollande, Hollandreou yani bizim ülkemizdeki Papandreou gibi olur.”

 

Anketler Syriza’nın sandıktan birinci parti olarak çıkacağını gösteriyor. Ancak Avrupa Birliği’nin şart koştuğu tasarruf önlemlerine sıcak bakmayan Syriza’nın tutumu Euro Bölgesi’nin istikrarını tehdit ediyor.

 

Yunanlı politikacının Paris ziyaretini takip eden euronews muhabiri Giovanni Magi’nin izlenimleri:

 

“Yunanlı politikacı Alexis Tsipras’ın Paris ziyaretine gösterilen ilgi aslında Avrupa’da tüm gözlerin Yunanistan’da yapılacak seçimler üzerinde olduğunu gösteriyor.

 

TSİPRAS'IN AVRUPA ÇIKIŞI

"Tasarruf önlemleri Avrupa Birliği'ne diz çöktürecek."

 

Guardian, Euro Bölgesi krizine ilişkin haberinde Yunanistan'da 17 Haziran'daki seçimleri kazanma olasılığı yüksek görülen radikal sol Syriza blokunun lideri Alexis Tsipras'ın bu sözlerini, başlık olarak kullanmış.

 

"Tsipras'a göre" diyor Guardian, "borçlanmaya karşı alınan önlemler, ülkeyi adeta toplu intiharın eşiğine getirdi. Üstelik Yunanistan'ı başka ülkeler de izleyebilir." Guardian, Tsipras'ın Fransız cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Komünist Parti'nin desteklediği radikal sol aday Mélenchon'la birlikte, Paris'te katıldığı basın toplantısında "Avrupa'nın ve euro'nun geleceği Yunanistan'daki borç krizinin nasıl sonuçlanacağına bağlı" dediğini aktarıyor.

 

Tasarruf önlemlerine tepkili cepheye öncülük eden Yunan siyasetçi Tsipras'ın, Almanya'da da Sol Parti lideriyle görüşeceği de, haberde aktarılmakta.

 

Guardian yazarlarından Ian Traynor ise, 37 yaşındaki siyasetçinin son yıllardaki en belirleyici seçimlerde kilit oyuncu olduğu ve Avrupa'da karışıklık yaratmasının Euro krizi üzerinde, doğrudan olmasa da, bir etkisinin olabileceği görüşünde. Traynor'a göre Tsipras, Yunanistan Başbakanı olmak istiyorsa Paris ve Berlin'de yanlış kişilerle görüşerek zaman kaybediyor.