Suriye'de iki yıldır Beşar Esad'a karşı savaşan muhalefetin en büyük destekçilerinden Suudi Arabistan'ın Rusya'ya "Silah alalım siz de Esad'a desteğinizi azaltın" teklifinde bulunduğu iddia edildi.

İngiliz Reuters ajansının Ortadoğu ’dan kaynaklara ve Batılı diplomatlara dayandırdığı haberine göre teklifi, geçen hafta Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşen Suudi İstihbarat Şefi Prens Bandar Bin yaptı.

Prens, Putin’e Esad’a olan güçlü desteğini yumuşatması, Suriye ile ilgili olası Güvenlik Konseyi Tasarısı’nı engellememesi karşılığında Rusya’dan 15 milyar dolara kadar silah alabileceğini söyledi. Ayrıca Körfez gazının Rusya’nın “Avrupa’nın en büyük doğalgaz sağlayıcısı” pozisyonunu tehdit etmeyeceği garantisi verebileceğini anlattı.

Rusya, isyan başladığından beri, Suriye’ye silah ve diplomatik destek sağlıyor, BM Güvenlik Konseyi’nde Suriye’ye yaptırım uygulanmasına dair alınacak karara karşı çıkıyor.

ESAD'IN KONVOYUNA SALDIRI

El Arabiya televizyonun muhalif bir generale dayandırarak verdiği habere göre Suriye lideri Beşar Esad Ramazan Bayramı sebebiyle camiye giderken saldırıya uğradı.

Esad, konutunun bulunduğu Malki semtinden konvoyla birlikte yola çıktıktan kısa süre sonra muhalifler tarafından roketli saldırıya uğradı. Anas bin Malik Camii'ne gittiği belirtilen Esad'ın konvoyunun vurulduğu fakat Suriye liderinin saldırıda yara almadığı belirtildi.

Suriye devlet televizyonu ilerleyen dakikalarda Suriye liderinin camide çekilen görüntülerini yayınladı. Saldırı hakkında henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Çeşitli insan hakları örgütleri ise saldırıyı doğrularken halen bir detay bulunmuyor. (Vatan)