Aktivistler, ülkenin Doğu Bölgesi’ndeki Katif şehrindeki gösteriye katılan Ekber el Şakuri ve Muhammed el Filfil’in güvenlik güçlerinin açtığı ateşte öldüğünü söyledi.

 

Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı ise polis ve göstericiler arasında çatışma çıkmadığını, olayın soruşturulduğunu duyurdu.
 

Yetkililer, din adamı Şeyh Nimr el Nimr’in polis takibi sırasında arabasında yaralandığını belirtmişti.

 

İçişleri Bakanı, Şeyh Nimr’i “isyanı kışkırtmakla” suçlayıp bacağındaki yaranın tedavisi tamamlandıktan sonra sorgulanacağını ifade etti.

Din adamı, on gün önce yaptığı açıklamada tutuklanmasının veya öldürülmesinin, reform talebiyle düzenlen gösterilerin yayılması için teşvik edici olacağını belirtmiş, mezhepsel ayrımcılığın sona erdirilmesi ve siyasi tutukluların serbest bırakılmasının da önünü açacağını söylemişti.

 

Nimr'in kardeşi, Al Jazeera televizyonuna ağabeyinin arabasının çiftliğinden evine giderken durdurulduğunu; polisin zor kullandığını, arabanın etrafındaki kandan bunun anlaşılabileceğini söyledi.

 

Geçen yıldan bu yana güvenlik güçleriyle Şiiler arasında birçok çatışma meydana geldi. WSJ, geçtiğimiz yıl en az altı göstericinin öldürüldüğünü bildirdi; bu rakam Suudi yetkililere ve protestoculara göre değişiyor. Güvenlik güçleri son olayda önce protestocuların ateş açtığını öne sürüyor. Şii protestocular el-Nimr ve ölen arkadaşları için bir günlük genel grev çağrısı yaptı.

 

Suudi Arabistan’ın petrol zengini Şii Doğu Bölgesi halkı, Sünni iktidar altında ayrımcılığa maruz kaldıklarını savunuyordu.

 

Sünni Suudi kraliyet ailesinin idaresindeki, çoğunluğun Şii olduğu Bahreyn’de geçen yıl Mart ayında çıkan isyan Suudi Arabistan’a sıçramıştı.

 

'POLİS ÖLDÜRDÜ'

İçişleri Bakanlığı, Şeyh Nimr’in Pazar günü tutuklanmasıyla “ufak bir grubun” Katif yakınlarındaki el Evamiye bölgesinde toplandığını söyledi.

 

Bakanlık, “Şehrin gelişigüzel bölgesinde silah sesleri duyuldu. Ancak herhangi bir güvenlik sorunu yaşanmadı” mesajını verdi.

 

Bakanlık, güvenlik güçlerinin dört kişinin hastaneye kaldırıldığına dair duyum aldığını belirtip ekledi:

“İkisi ölüydü, diğer ikisi hafif yaralıydı. Olayla ilgili yetkin kişiler soruşturma başlattı.”

 

Şii aktivistler ve internet siteleri iki kişinin, Katif’in Riyad sokağında toplanan yüzlerce kişinin gösterisini dağıtmak isteyen polisin açtığı ateşte öldüğünü ifade etti.

 

Brüksel merkezli düşünce kuruluşu International Crisis Group'un raporlarına göre Suudi Arabistan'da en az 2 milyonun üzerinde Şii nüfus bulunuyor. Bu rakam yaklaşık olarak Suudi Arabistan nüfusunun yüzde 15'ini oluşturuyor. Şiiler bürokraside ve güvenlik güçlerinin üst kademelerinde görev almalarının Sünni Suudi Arabistan yönetimi tarafından engellendiğini iddia ediyor.