Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz El Suud 90 yaşında hayatını kaybetti. Ülkenin yeni kralı, Abdullah'ın kardeşi olan 79 yaşındaki Veliaht Prensi Selman bin Abdülaziz El Suud oldu.

Suudi Arabistan Devlet Televizyonu, Kral Abdullah'ın günün ilk saatlerinde tedavi edildiği hastanede yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Ülkenin resmi haber ajansı ay başında, akciğerlerinden rahatsız olan Kral'ın Aralık ayında zatürre teşhisi ile başkent Riyad'da bir hastaneye kaldırıldığını açıklamıştı. Abdullah'a hastanede tüple solunum desteği verildiği belirtilmişti.

Kral Abdullah'ın sağlık durumunun kötüleşmesinin ardından, onun bazı görevlerini Veliaht Prensi Salman bin Abdülaziz El Suud üstlenmişti.

Suudi Arabistan'ın yeni kralı olduğu açıklanan Selman bin Abdülaziz El Suud, yaşı 70'e yaklaşan kardeşi Mukrin Bin Abdülaziz El Suud'u Veliaht Prensi olarak atadı.

20 YIL YÖNETTİ


Kral Abdullah, Suudi Arabistan'ın kurucusu ve ilk kralı olan Abdülaziz El Suud'un 37 çocuğundan 13.süydü. Resmen 2005 yılında kardeşi Fahd bin Abdülaziz El Suud'un yerine tahta geçse de, Kral Abdullah, kardeşinin 1995'te kalp krizi ve felç geçirmesinin ardından fiilen ülkeyi yönetmeye başlamıştı.

Son yıllarda Suudi Arabistan diğer bazı Körfez ülkeleri ile birlikte radikal islamcı örgütlere destek sağlamakla suçlanıyordu. Ülkede nüfusun yüzde 25'ini oluşturan Şiilere ayrımcılık yapıldığı, kadın haklarının çiğnendiği sık sık haber konusu oluyordu. ABD ile "özel" ilişkileri olan Suudi Arabistan, şeriat yasalarının anayasa olarak kabul edildiği bir krallık.

ERDOĞAN TÖRENE KATILACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün vefat eden Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz Al Suud'un cenaze törenine katılmak üzere Riyad'a gidecek. Erdoğan'ın Somali programının ertelendiği bildirildi.