ABD'de Joe Biden yönetiminin Tahran'la nükleer anlaşmayı canlandırmak için somut girişimlere hazırlandığı bir dönemde, Suudi Arabistan ile İran arasında yaklaşık dört yıldır ilk kez doğrudan bir görüşme gerçekleştiği öne sürüldü.

İngiliz gazetesi Financial Times, iki bölgesel rakip arasında Irak'ın başkenti Bağdat'ta temas kurulduğunu yazdı. Haber, konu hakkında bilgi sahibi kaynaklara dayandırıldı.

Financial Times'ın haberine göre, iki ülkenin diplomatik ilişkilerini kesmesinden yaklaşık dört yıl sonra yapılan ilk görüşme, Bağdat'ta 9 Nisan'da gerçekleşti.

İki ülkeden üst düzey yetkililerin katıldığı belirtilen görüşmede, Suudi Arabistan'ın Yemen'de İran yanlısı Husilere yönelik saldırılarının da ele alındığı iddia ediliyor.

Financial Times'ın kaynakları, görüşmelerin olumlu geçtiğini söyledi.

Bununla birlikte, Financial Times'a konuşan üst düzey bir Suudi yetkili ve İran yanlısı Lübnan kanalı el Mayadin'e konuşan bir İranlı kaynak görüşme iddiasını yalanladı.

İddia, Joe Biden yönetiminin Yemen'deki savaşın son bulması için Suudi Arabistan'a baskı yaptığı ve İran'la 2015'te yapılan ancak Donald Trump yönetiminin tek taraflı olarak çekildiği tarihi nükleer anlaşmayı canlandırmak istediği bir dönemde ortaya atıldı.

Riyad yönetimi, yeniden yapılacak bir nükleer anlaşmada İran'da karşı daha sıkı önlemler alınmasını ve Körfez'deki Arap ülkelerinin de müzakerelere katılmasını talep ediyor.

Suudi Arabistan ve müttefikleri, Trump'ın anlaşmadan çekilmesini de desteklemişti.