Belçika Suudi Arabistan'a kadın büyükelçi atayan ilk ülke oldu.

Suudi Arabistan'a ilk kez bir kadın elçi yollanıyor. Belçika hükümeti, Dominique Mineur'ü Riyad Büyükelçisi atayarak kadın haklarıyla ilgili net bir mesaj vermek istediğini belirtti.

Suudi Arabistan'da ekim ayında araç kullanmalarına ve stadyuma girmelerine izin çıkan kadınlar hala tepeden tırnağa örtünmeden kamusal alanda bulunamıyor, evlenmek veya çalışmak için aileden bir erkeğin iznini alması gerekiyor, yanlarında erkek akraba olmadan karşı cinsle görüşemiyor ya da seyahat edemiyor.

İRAN'A DA KADIN BÜYÜKELÇİ

Belçika radyo televizyonu VRT ise Dominique Mineur'ün Birleşik Arap Emirlikleri'nden Suudi Arabistan'a atandığını ve yazın Riyad Büyükelçiliği'nin başına geçeceğini duyurdu. VRT'ye konuşan Belçika hükümet kaynakları, reformlarda yavaş kalan Riyad'a net mesaj vermek istediklerini söyledi. Belçika kadınların pek çok haksızlığa uğradığı İran'a da Véronique Petit'nin nezdinde kadın büyükelçi atıyor.

Daha önce Gürcistan'ın 2010'da Suudi Arabistan dahil bölge ülkeleri için atadığı kadın diplomat Yekaterina Majering Mikadze, çalışmalarını Kuveyt'ten yürütmüştü. Gürcistan 2015'te Riyad elçiliğini açtığında ise erkek diplomat görevlendirmişti.

Kaynak: Sputnik