İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague: ‘Suriye'ye askeri müdahale uzak bir ihtimal değil’.

Reuters'ın haberine göre, Hague, dün başta Hama olmak üzere Suriye'deki birçok kentte askeri operasyon düzenleyen Şam yönetimi üzerindeki uluslararası baskının artırılması gerektiğini belirtti.

Görgü tanıklarının ifadelerine göre, tank destekli ordu birlikleri tarafından gerçekleştirilen operasyonlarda çoğu "isyanın kalbi" Hama'da olmak üzere 120'den fazla kişi öldü.

Olayların ardından Batılı devletler Suriye'yi kınarken, ABD Başkanı Barack Obama, Devlet Başkanı Beşar Esad yönetiminin izole edilmesi konusunda, diğer ülkelerle birlikte çalışacaklarını ifade etmişti.

DAVUTOĞLU: CAN KAYIPLARI KABUL EDİLEMEZ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye’de muhaliflere yönelik operasyonların "hem zamanlamasının hem yönteminin son derece yanlış" olduğunu söyledi.

Norveç’teki saldırılarda hayatını kaybeden Gizem Doğan’ın cenazesine katılmak üzere Norveç’e hareketinden önce konuşan Davutoğlu, "Gerçekten dünkü, özellikle Hama’da yürütülen operasyonlar bizde derin bir hayal kırıklığı ve üzüntü doğurmuştur. Bu operasyonların hem zamanlaması hem yöntemi son derece yanlıştır, şiddetle kınıyoruz" dedi.

Bütün Müslümanlar gibi Suriyelilerin de ramazana hazırlanırken bu çapta bir operasyon yürütülmesinin ve 100’ü aşkın Suriyeli’nin acısının ailelerine yaşatılmasının ramazanın ruhuna uygun olmadığını kaydeden Davutoğlu, "Bu bütün Türk halkının hissiyatıdır. Biz de dün ramazana girmeyi hakkıyla yaşayamadık Suriye’deki gelişmeler yüzünden" diye konuştu.

Davutoğlu, müdahalenin yönteminin de yanlış olduğunu vurgulayarak, "meskun alanlarda, tanklar ve ağır silahlarla yapılacak operasyonun yaratacağı insan kaybının ne olacağının bilinmesi gerekirdi" dedi. Dışişleri Bakanı, Suriye halkıyla sürekli dayanışma içinde olduklarını söyleyerek, Suriye yönetimiyle de temaslarını kesmediklerini, hep aklıselim ve itidal telkininde bulunduklarını kaydetti.

"Bütün bu telkinlerimize rağmen, maalesef dün yapılan operasyonları meşru kılmak ya da bunların yöntemi ya da zamanlamasını haklı görmek mümkün değildir" diye konuşan Davutoğlu, "söz verilen reformların gerçekleşmesini beklerken ramazana büyük can kayıplarıyla giriliyor olmasının kabul edilemez" olduğunu vurguladı.

Davutoğlu, "Önümüzdeki dönemde bir an önce operasyonların son bulması ve Suriye’ye barışın egemen olması hepimizin dileğidir" diye konuştu.

Suriye’nin kendi geleceğini inşa etmesi konusunda, Türkiye’nin her zaman Suriye halkının yanında olacağını belirten Davutoğlu, Türk halkı adına ve hükümet adına çatışmalarda hayatını kaybeden Suriyelilere rahmet ve ailelerine baş sağlığı diledi.

SURİYE: TERÖRİSTLER HAMA’DA SALDIRDI

Suriye İçişleri Bakanlığı ise; silahlı terör gruplarının dün erken saatlerde Hama kentindeki devlet binalarına, güvenlik ve polis merkezlerine saldırmaya başladıklarını, bu binaları yağmalama ve kundaklamakla birlikte çalışanlarını kaçırmaya çalıştıklarını belirtti.

Bakanlık; silahlı grupların kentin her yerinde korku ve dehşet saçarak vatandaşların sokağa çıkmalarını ve işlerine gitmelerini engelleme amacıyla her tarafa yaylım ateşi açtıklarını ifade etti.

Asayişi koruma güçlerinin kentin bazı noktalarında mevzilendiklerini ve derhal bu silahlı terör gruplarına karşı koyduğunu belirten Bakanlık; sekiz askerin eylemciler tarafından öldürüldüğünü açıkladı.