BM Acil Durum Koordinatörü Valerie Amos, Suriye’deki insani dramın ulaştığı boyut konusunda BM Güvenlik Konseyi’ni uyardı.

Suriyelilerin durumuna ilişkin BM Güvenlik Konseyi üyelerini bilgilendiren BM Acil Durum Koordinatörü Valerie Amos, “Kelimeler, Suriye’deki zalim gerçekliği ifade etmeye yetmiyor” diye konuştu.

Yardım ekiplerinin bir yıldan beri zor durumdaki yaklaşık 2,5 milyon kişiye ulaşamadığını belirten Amos, Suriye’deki taraflara uluslararası yardımların ülkeye girişine izin vermeleri için baskı yapılması gerektiğini söyledi.

"HİÇBİR ŞEY DEĞİŞMEDİ"

Yardımların erişiminin daha iyi sağlanmasının istendiği Suriye kararının BM Genel Kurulu'nda kabul edilmesinin üzerinden üç hafta geçtiğini, ancak hiçbir şeyin değişmediğini belirten Amos, “Biz burada görüşürken, insanlar ölüyor” diye sözlerini sürdürdü.

Suriye üzerinde nüfuzlarını kullanmaları ve ülkedeki şiddete son verilmesini sağlamaları için BM Güvenlik Konseyi üyelerine çağrıda bulunan Amos, ''Hiç kimse uluslararası insani yardım hukuku ve insan hakları konusundaki sorumluluklarını yerine getirmiyor. Konsey önerilerin uygulanmasını sağlamak için yapılabilecek tüm çabaları göstermek zorundadır'' dedi.

Yaklaşan kış mevsiminin getireceği zor yaşam şartlarına dikkati çeken Amos, yardım malzemelerini ihtiyaç sahiplerine dağıtmak için yeterli şoför bulunamadığını dile getirerek, bölgede temel beslenme, hijyen ve aşı problemi bulunduğunu da aktardı.

YOKSULLUK YAYILIYOR

Şam'daki Siyaset Araştırmaları Merkezi'nin BM için hazırladığı rapora göre, Suriyelilerin yarısından fazlası yoksulluk içinde yaşıyor.

ÇOCUK FELCİ SALGINI

Dünya Sağlık Örgütü de ülkedeki çocuk felci salgınına dikkat çekti.

Dünya Sağlık Örgütü sözcüsü, Suriye'nin doğusundaki Deyrüzzor bölgesinde 22 kişide çocuk felci belirtileri görüldüğünü açıkladı. Suriye'de en son çocuk felci vakası 14 yıl önce görülmüştü.

Suriye Sağlık Bakanlığı, bu gelişmenin üzerine aşı kampanyası başlattı.

Dünya Sağlık Örgütü ise kamplarda kalan Suriyeli mültecileri de kapsayan toplu aşı kampanyasına hazırlanıyor. Örgüte destek bir başka BM Örgütü Çocuklara Yardım Fonu UNICEF'ten geldi.

UNICEF Sözcüsü, Suriye'de 500 binden fazla çocuğun aşılanmadığını duyurdu. Dünya Sağlık Örgütü'ne aşı kampanyasında yardım edeceklerini açıkladı.

EL NUSRA LİDERİ YAŞIYORMUŞ

Suriye devlet televizyonu dün yayınladığı bir haberde, El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi’nin lideri Ebu Muhammed el Colani’nin Lazkiye’de Suriye ordusu tarafından öldürüldüğünü iddia etmişti. Bu haber El Kaide bağlantılı gruplarca yalanlandı.

BRAHİMİ: "İRAN DA DAVET EDİLMELİ"

BM ve Arap Liginin Suriye Özel Temsilcisi Lahdar Brahimi, İkinci Cenevre Konferansı'na İran'ın da davet edilmesi gerektiğini söyledi.

Suriye'de rejim temsilcileri ve muhalefetin temsilcilerini aynı masaya oturmayı hedefleyen İkinci Cenevre Konferansına İran'ın katılımı hala belirsiz. BM ve Arap Liginin Suriye Özel Temsilcisi Lahdar Brahimi o konuda görüşünü açıkladı. Brahimi, "İran barış görüşmelerine davet edilmeli" dedi.

İran'ın İngilizce yayın yapan televizyonu Press TV'nin haberine göre, Brahimi, "İran'ın Cenevre Konferansına katılımı son derece doğal ve gerekli. Yararlı da olur" ifadesini kullandı.

İran'dan konferansa katılım için Birinci Cenevre Konferansının sonuç bildirisini tanıması talep edilmiş, ancak Tahran bu koşula sıcak bakmamıştı.

Arap Ligi Genel Sekreteri Nebil El Arabi dahil olmak üzere bazı yetkililer İkinci Cenevre Konferansının 23-24 Kasımda yapılacağını duyurmuş, ancak Rusya ve Amerika bir tarih belirlenmedi açıklaması yapmıştı. (Deutsche Welle Türkçe, CNN TÜRK, vd.)