İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre, IŞİD, Suriye’nin en büyük petrol kuyusunu ele geçirdi.

Ülkenin doğusundaki Deyr Ez-Zor kenti yakınlarındaki El Ömer petrol sahası daha önce Nusra cephesinin denetimindeydi. Nusra Cephesi, IŞİD’le herhangi bir çatışmaya girmeden bölgeden çekilince petrol sahası IŞİD’in eline geçti.

El Ömer petrol kuyusu, Suriye’nin doğusunda yer alan Deyr Ez Zor kentinin doğu kırsalında bulunuyor. Kentin güneyinde, IŞİD’in aynı gün içinde Nusra Cephesi'nin elinden aldığı Meyadin ve İşara kasabaları var.

Al Jazeera Türk'ün haberine göre, Nusra Cephesi'nin çekilmesinden sonra bölgedeki bazı silahlı gruplar, IŞİD’e karşı koyamayacaklarından dolayı ve daha fazla Müslüman kanı dökülmemesi için, IŞİD’e 'biat' etti.

'SİLAHLI GRUPLAR IŞİD'e BİAT ETTİ'


Yayınlanan bir videoda İşara kasabasının aşiretleri IŞİD’e biat ettiklerini, bölgedeki silahlı grupların IŞİD’e karşı savaşmayacağını ve kendilerinin Suriyeli muhaliflerden farklı olduklarını duyurdu.

Aktivistlere göre, IŞİD’in kuşatma altında tuttuğu Deyr Ez Zor kentinin merkezindeki silahlı grupların da IŞİD’e 'biat etmesi' bekleniyor.

Gözlemevi'ne göre, Nusra cephesi ve diğer muhalif gruplar El Ömer petrol sahasını, Kasım 2013'te rejim güçlerinin elinden almıştı.

Muhalifler, işletmeye devam ettikleri petrol sahasında günlük 10 bin varil petrolün 'satışını gerçekleştiriyordu'.

2011'deki ayaklanmaların öncesinde petrol sahasında günlük üretim 30 bin varildi.