El-Kaide bağlantılı gruplarla İslami Cephe içerisinde yer alan İslam Ordusu’nun ele geçirdiği Şam’ın Adra bölgesinde katliam yaptığı bildiriliyor.

Adr,a Şam kırsalında yer alan, resmi rakamlara göre yaklaşık 100 bin mülteciyi kabul eden ve çatışmaların yaşanmadığı bir belde.  Şam'ın kuzeydoğusunda yer alıyor.

YDH’den Hasan Sivri’nin haberine göre El-Kaide’nin Suriye kolu olan Nusra Cephesi ve Irak-Şam İslam Devleti ile Suudiler tarafından desteklenen Zehran Alluş liderliğindeki İslam Ordusu düzenlediği ortak operasyonla Şam’ın Adra bölgesini ele geçirdi.

Silahlı gruplar, Suriye ordusunun geçen haftalarda Kalmun'daki ilerleyişlerine misilleme olarak, Deyr Atiyye'de bir hastaneyi basıp, aralarında doktorların ve hastaların da olduğu birçok kişiyi katletmişti.

Resmi yetkililer, Adra saldırısını Deyr Atiyye baskınına benzetiyor. Suriye ordusunun Kalmun'da en son Nabk bölgesini ele geçirmesinin ardından silahlı militanların misilleme olarak saldırı başlattıkları aktarılıyor.

Farklı rakamlardan bahsedilse de, saldırıya yaklaşık 2 bin silahlı militan katıldı. Silahlı gruplar sabah 4 civarında bölgeye sızıp evleri basarak yaklaşık 200 kişiyi rehin aldı. Kaçırılan 200 kişi mezheplerine göre muamele gördükten ve sorgulandıktan sonra birçoğu idam edildi.

Silahlı grupların ayrıca hükümet binalarını ve devlete bağlı kurumları basarak görevli memurları katlettikleri de aktarılıyor.

Bir fırının da silahlı gruplar tarafından basıldığı, içindeki tonlarca unun kaçırıldığı belirtilirken, muhalif insan hakları örgütü Mirsad, silahlıların fırını basıp işçileri öldürdüğünü bildiriyor.

EL KAİDE VE İSLAMİ CEPHE ORTAK OPERASYONU

Görgü tanıklarına göre beldeyi basan başlıca örgütler İslam Tugayı, Nusra Cephesi ve Özgür Suriye Ordusuna bağlı bazı birlikler.

Yine görgü tanıklarına göre öncelikle yüzü maskeli militanlar (IŞID militanlarının çoğunun yüzünün maskeli olduğu biliniyor), çocukları da kullanarak, Sünni olmayan bireylerin yaşadığı evleri soruşturup bulduktan sonra aralarında Sünnilerin de olduğu yüzlerce Alevi, Hıristiyan ve Dürzi bireyi kaçırdı.

İddialara göre kaçırılanlar, güvenlik görevlileri militanlar tarafından öldürülen bir karakolda tutuluyor.

Adra sokaklarında, onlarca cesedin bulunduğu bildirilirken, resmi rakamlar katledilen kişi sayısını 50 olarak veriyor. Sosyal medyada aktarılan bilgilere göre ise bu rakam 100'ü aşıyor.

Suriye ordusu ve Ulusal Savunma Güçleri’nin Şam ile Humus arasındaki otoyol üstünde bulunan beldeyi geri almak amacıyla operasyon başlattığı ve, silahlı grup liderlerinden Abdurrahman el-Halebi'nin öldürüldüğü haberleri geliyor.

El-Menar televizyonu Adra'da 7 ailenin radikal militanlar tarafından katledildiğini aktardı. Adra belediye başkanının da infaz edilenler arasında olduğu söyleniyor.

Silahlı militanların bastıkları evlerde kalanları öldürdükten sonra evleri ateşe verdikleri belirtilirken, bölgeden kaçmaya çalışan binlerce kişiden bahsediliyor.

MİLİTANLAR FKÖ VE SURİYE ORDUSUYLA ÇATIŞIYOR

Suriye Muhalif İnsan Hakları Örgütü Mirsad’ın verdiği bilgilere göre silahlı gruplar Suriye Ordusu, Ulusal Savunma Güçleri ve bölgede yer alan Filistin Kurtuluş Ordusu ile çatışıyor.

Adra beldesi, ordu güçlerinin fazla bulunmadığı ve Suriye'nin birçok noktasından mülteci kabul eden bir bölgede yer alıyor.

Bir karakol ve bir kaç kontrol noktası dışında güvenlik birimlerinin bulunmadığı bölge Yarmuk kampından göç eden Filistinli mültecileri de kabul etmiş. Resmi kaynaklar, saldırıda Filistin Kurtuluş Ordusuna bağlı 5 militanın da öldürüldüğünü bildiriyor.

İslami Cephe içinde yer alan İslam Tugayları liderlerinden bir yetkili el-Ahbar gazetesine, Ulusal Savunma Güçleri ile çatıştıklarını, beldenin kontrolleri altında olduğunu ve Şam-Humus yolunun kapatıldığını söyledi.

Özgür Suriye Ordusu’ndan ayrılıp İslami Cephe'ye katılan ve ayrıca kurucu örgütlerden olan İslam Tugayları liderlerinin, bu sıralarda Nusra ve IŞID liderleri ile görüşmeler yaptığı iddia ediliyor.

Sosyal medyada dolaşan bir diğer iddiaya göre, İslami Cephe'nin saldırısı ve karargahlarını ele geçirmesi sonrası Suriye'den kaçan Selim İdris, yine İslami Cephe liderleri ile anlaşmak üzere Hatay'da bir toplantı gerçekleştiriyor.

Selim İdris Zaman el-Wisal'a verdiği demeçte Katar'a kaçmadığını, sadece bir karargahlarını kaybettiklerini ve geri kalan merkezlerinin halen ellerinde olduğunu söyledi.