Suriye lideri Beşşar Esad'ın muhalifi Suriye Ulusal Konseyi'nin Başkanı Burhan Galyun, Tunus'ta yapılan toplantıda Kürtlere seslendi. Galyun, Esad rejimi sonrası dönemde Kürtlerin kendi iç işlerini yönetebileceğini söyledi ve Kürtlere “özerklik” sözü verdi.

 

Tüm etnik gruplara seslenen Galyun, yeni Suriye yönetiminin adem-i merkeziyetçi olacağını ve yerel yönetimlerin kendi içlerinde özgür olacağını iddia etti. Tunus'ta bugün düzenlenen "Suriye'nin Dostları Grubu Uluslararası Konferansı"nda konuşan Suriye Ulusal Konseyi'nin Başkanı Burhan Galyun, Esad sonrasında Kürt kimliğinin devlet tarafından tanınacağını dile getirdi. Galyun, Esad sonrası yönetimin Kürtlerin haklarına saygılı olacağını vatandaş olarak kabul edileceklerini söyledi.

 

KATAR'DAN ‘BARIŞ GÜCÜ’ ÖNERİSİ

Katar Suriye'ye Arap barış gücü gönderilmesini önerdi. Katar Dışişleri Bakanı, Suriye'de ‘insani yardım koridoru’ oluşturulması gerektiğini belirterek, Suriye'ye barış gücü gönderilmesini önerdi.

 

Suriye'deki başlıca muhalif grup ise, silah ithal etmelerine izin verilmesini istedi.

 

İKİNCİ KONFERANS İSTANBUL'DA

Tunus'taki toplantıda Esad sonrası ara yönetim için ulusal bir konsey kurulmasına da karar verildi.  Konferansa 80 Batı ve Arap ülkesi katılıyor. Bir sonraki “Suriye'nin Dostları” Konferansı’nın mart ayında İstanbul’da gerçekleşeceği belirtildi. Konferansta ayrıca Suriye için insani yardım fonu oluşturulması kararlaştırıldı.

 

TOPLANTI PROTESTO EDİLDİ

Konferansın yapılacağı Tunus'ta, protesto gösterileri gerçekleşti. Suriyeli ve Tunuslulardan oluşan göstericilere polis copla müdahale etti. Bölgede, yaklaşık 200 göstericinin konferansın yapıldığı otele girmeye çalıştığını belirtildi.

 

Protestolar yüzünden ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın bir ara oteline dönmek zorunda kaldığı ve konferansa katılımının geciktiği bildiriliyor. Suriye ve Tunus bayrakları taşıyan protestocuların polisle çatıştığı ve Clinton ile ABD Başkanı Barack Obama'yı eleştiren pankartlar taşıdıkları belirtiliyor.

 

GALYUN’UN ÇIKIŞINA PYD TEMKİNLİ

Suriye Ulusal Konseyi, Tunus’ta 60 ülkenin katıldığı konferansta Başar el Esad rejiminin düşmesi halinde Kürtlere “özerklik” sözü verdi. ANF’ye göre Tunus’ta temaslarda bulunan Suriyeli Kürt partilerinden PYD lideri Salih Muslim ise Konsey’in açıklamasına temkinli yaklaştı.

 

FRANSA KONSEY’İ TANIMAK İÇİN ŞART KOŞTU

Suriye Ulusal Konseyi bugüne kadar Kürt sorununu dile getirmekten kaçındı. Konferansın Konseyi “meşru temsilci” olarak görmesi bekleniyor ancak, Fransa gibi birçok ülke konseyi “meşru” görse de resmi olarak tanımaya henüz yanaşmıyor.

 

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppé bugün yaptığı açıklamada Ulusal Konseyi uluslararası toplumun meşru muhatabı olarak gördüklerini söyledi. Resmi olarak tanımaya yanaşmayan Dışişleri Bakanı, Konsey’in Alevi ve Hristiyan gibi diğer tüm hassasiyetleri de temsil etmesi gerektiğini söyledi. Konsey’i resmi olarak tanıyıp tanımayacakları sorulduğunda ise Juppé, “Ne zaman ki bu birlik sağlanırsa, ilerleyebiliriz” dedi.

 

Batılılar ve Ankara’nın desteğiyle İstanbul’da kurulan Ulusal Konsey, bugüne kadar Kürtlerin desteğini almayı başaramadı. Her ne kadar Kürtlerden de bazı çevrelerin temsil gördüğü öne sürülse de, hiçbir zaman Kürtlerden kitlesel bir destek görmedi. Konsey’in özellikle kuruluşu ardından AK Parti ile Kürtlerin haklarının güvenceye alınmaması konusunda bir anlaşma yaptığı iddia ediliyordu.

 

Körfez Monarşileri, Fransa, Türkiye ve ABD’nin desteklediği Ulusal Konsey’in Suriye halkının “tek geçerli meşru temsilcisi” olarak görülme çabası nedeniyle Suriyeli Kürtlerin oluşturduğu Ulusal ve Demokratik Değişim İçin Koordinasyon Komitesi, Tunus konferansını boykot etti.

 

Komitenin başkan yardımcısı ve PYD lideri Salih Muslim de Tunus’ta temaslarda bulunuyor. ANF’ye konuşan Müslim, konferansı boykot ettiklerini doğrularken, Ulusal Konsey’in açıklamasına ilişkin daha sonra açıklamada bulunacaklarını söyledi. Müslim, Kürtlerin meşru haklarını bugüne kadar tanımayı reddeden Müslüman Kardeşlerin ağırlıkta olduğu Konsey’in bu açıklamasına şimdilik temkinli yaklaşıyor.

 

ANKARA NE DİYECEK?

Ankara’nın Konsey’in Kürt çıkışı karşısındaki reaksiyonu da merakla bekleniyor. Bu açıklama iplerin Ankara’nın elinden çıkmakta olduğu şeklinde yorumlanmakla birlikte, bir taktik olabileceği şüphelerine de yol açtı. Konsey’in açıklamasının konferansın sonuç bildirgesine yansıyıp yansımayacağı bilinmiyor. Ancak Suriye'de tıkanan sürecin Kürtlerin desteği olmadan ilerlemeyeceği anlaşılıyor.