Suriye’de önemli gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Suriye’de önemli bir nüfusa sahip etnik ve dini kesimlerin alacakları tutum yaşanacak gelişmelerin de seyrini belirleyecek. Suriye’deki Kürt gruplar aralarındaki ihtilafları gidererek Ulusal Komite oluşturdu. Yüzlerini muhaliflere dönen Kürt partilerinin bu tutumu devam ederse bir süre sonra belki de Türkiye, ABD, PKK, Federe Kürdistan (Barzani-Talabani) aynı safta buluşmuş olacaklar.

 

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu dün ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’la görüştükten sonra Başbakan’ı evinde ziyaret etti. Temasların ana konusu Suriye olan Davutoğlu yurda dönerken Clinton’la mutabık kaldıklarını söyledi.

 

Batı Kürdistan (Suriye)’daki PKK’ye yakın partiler ile Federe Kürdistan Yönetimi ve Barzani’ye yakın partiler ve diğer Kürt hareketleri ortaklaştı.

 

Batı Kürdistan (Suriye) partileri arasında yapılan görüşmelerde Halk Meclisi ile Ulusal Meclis’te yer alan partiler anlaştılar ve ulusal birlik için bir komite kurdular.

 

ANF’nin haberine göre, Batı Kürdistan’da faaliyet yürüten Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Koordinasyon üyesi Aldar Xelil, Aralık ayında Halk Meclisi ile Ulusal Meclis’te yer alan partiler arasında bir toplantı yapıldığını ve bugüne kadar süren görüşmeler ardından bir anlaşmaya varıldığını söyledi.

 

Bu görüşmelerin bir tarafında Batı Kürdistan’ın en büyük kitle desteği ve örgütlemesine sahip PKK’ye yakın Demokratik Birlik Partisi (PYD)ile ittifak içinde olduğu dört parti, diğer tarafında da çoğu geçtiğimiz 28-29 Ocak tarihlerinde Hewler’de toplanan diğer Kürt partileri yer alıyor. Bunlar Ulusal Meclis çatısı altında birleşen partilerden oluşuyor.

 

Xelil, Federal Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye kentinde Salı günü yapılan bir seminerde, PYD’nin Kürdistan Bölgesi’ndeki temasları ile Kürt partileri arasındaki görüşmelere ilişkin bilgi verdi.

 

HEWLER VE SÜLEYMANİYE’DE GÖRÜŞMELER

Suriye’deki gelişmeler ve Kürtlerin durumunun değerlendirildiği seminerde, Kürdistan Bölgesi’nde bulunmasının nedenini şöyle özetledi: “Tüm Kürt hareketleri ve çevrelerin desteğini almak, Batı Kürdistan özgürlük mücadelesinin başarıya ulaşması için yardım talebinde bulunmak için geldik. Hewler ve Süleymaniye’de önemli görüşmeler gerçekleştirdik.”

 

Federe Kürdistan yönetimin “Batı Kürdistan Devrimi’ne yaklaşımının olumlu olduğunu” söyleyen Xelil, “Biz bu durumdan güç ve moral aldık. Onlar da durumu takip ediyorlar” dedi.

 

Suriye’deki gelişmeleri değerlendiren Xelil, baştan beri ayaklanmaları sadece Arap veya başka bir halkın başkaldırısı olarak değerlendirmediklerini söyleyerek, “Arap, Kürt ve Suriye’deki tüm diğer hakların başkaldırısı olarak gördük” dedi. Xelil, “Artık tüm bölge halkı diktatör rejimler, merkeziyetçi ulus devlet modellerinin zamanının geçtiğini biliyorlar. Çünkü bu rejimler halkların taleplerine cevap olamıyorlar. Bugün olmasaydı bile gelecekte haklar yine ayaklanacaktı” diye konuştu.

 

"REJİMLERİN YIKILMASI İLE ÇÖZÜM GELMEZ"

Hakları tanımayan hiçbir projenin başarılı olamayacağını vurgulayan Xelil, “30 Mart 2011’de biz Batı Kürdistan Demokratik Toplum Hareketi olarak önemli tespitler yaptık ve planlamalara gittik. Sadece diktatör rejimlerin yıkılması ile çözümün gelmeyeceğini söyledik. İkincisi, her toplum özgür olmadan, örgütlü olmadan, bilinçlenmeden ulus devlet sistemine alternatif olamayacağını söyledik. Bu nedenle biz demokratik özerklik modelini önerdik” ifadelerini kullandı.

 

Xelil, Suriye’deki Arap muhaliflerle ilişkileri ve onların yaklaşımlarına da değinerek, tartışmalar ve görüşmelerde olumlu yaklaşım gördüklerini söyledi. Xelil şöyle konuştu: “Biz muhalif Arap güçlerine şunu söyledik: eğer siz rejimi yıktıktan sonra halkların taleplerini kabul eden bir demokratik sistem kurmazsanız, devrim amacına ulaşmaz. Yaklaşımları olumlu oldu.”

 

ULUSAL BİRLİK İÇİN KOMİTE

Kürt partileri arasındaki ulusal birlik çalışmaları konusunda bilgi veren Xelil, TEV-DEM’in ulusal birlik için çabaladığını ifade ederek, 19 Aralık 2011’de Halk Meclisi ile Ulusal Meclis partileri arasında bir toplantı yapıldığını belirtti. Kürt partileri arasındaki görüşmelerin bugüne kadar da sürdüğünü dile getiren Xelil, taraflar arasında bir anlaşma imzalandığını kaydetti. Xelil, görüşmeler sonucunda bir komite kurduklarını belirtirken, bu konseyin birlik için çalışmalar yürüteceğini söyledi.

 

KÜRTLER KENDİ MECLİSLERİNİ OLUŞTURDU

Xelil, seminerde köy, mahalle ve kent meclisi seçimlerinden de bahsederek, Suriye’de ilk kez halkın kendi özgür iradesi ile seçimlere katılarak kendi meclislerini oluşturduğunu söyledi. TEV-DEM üyesi, şu çarpıcı bilgileri verdi: “Bu bizim için tarihi bir fırsattır. Madem ki rejim bu durumdadır, bizim de halk olarak en hızlı şekilde kendi alternatif sistemimizi kurmamız gerekiyordu. Bu amaçla meclis seçimleri yapıldı. Şu an Batı Kürdistan’da halk kendi okullarını, kültür ve sanat merkezlerini, eğitim kurumlarını oluşturuyor.”