Suriye Hıristiyan kiliseleri 2. Cenevre Konferansının acil toplanması yönünde çağrıda bulundular.

Moskova’da düzenlenen basın toplantısında konuşan Suriye Ortodoks Kilisesi Episkopu Mar Siluan Petr el-Nemeh yaptığı açıklamada “Rusya bizi her zaman destekledi. Tüm Suriye halkının çıkarlarını yansıtacak bir karara varacağımıza inanıyorum” dedi.

Suriye Ortadoks Kilisesi Episkopu Mar Siluan Petr el-Nemeh, görüşlerini 6 Hıristiyan temsilcisi ile birlikte Moskova’ya gerçekleştirdikleri ziyaret sırasında dile getirdi.

Episkopun Suriye Hıristiyan kiliseleri haklarını savunmak amacıyla Cenevre Konferansında yer almak istediklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Görüşlerini ifade etmeleri ve diğer konferanslarda olduğu gibi devre dışı kalmamaları için Hıristiyanlar Cenevre’de düzenlenecek konferansta yer almak istiyorlar”.

Suriyeli Hıristiyanlar ülkede tahrip edilen 60 kilise ile göç eden yarım milyon Hıristiyanın durumunu dile getirmek istiyorlar.

Episkop el-Nemeh yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Mültecilerimizin eve dönmelerini umuyoruz. Suriye bizim ortak vatanımız ve vatanımızı terk etmek istemiyoruz. Bir buçuk milyon Hıristiyan’ın göç etmek zorunda kaldığı Irak gibi, Hıristiyanların baskı altına alındığı Mısır gibi, iç savaş yaşanan Lübnan gibi olmak istemiyoruz. Suriye’nin müze kalıntılarına dönmesini istemiyoruz. Suriye, sevginin yeniden döndüğü canlı bir ülke olmalıdır”.

Episkop Suriye’de Hıristiyan ve Müslümanlar her zaman iyi komşu ilişkileri içinde yaşadıklarını söyledi.

Suriyeli 6 Hıristiyan lider Moskova’ya gerçekleştirdikleri ziyarette Rus Ortodoks Kilisesi’nin Başı Kirill ile görüştüler ve Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi tarafından düzenlenen teoloji konferansına katıldılar. Suriyeli Hıristiyan liderler bugün Moskova’da ayrılarak Suriye’ye geri döndüler. (Rusya’nın Sesi)