ŞAM - Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Suriye'nin, ülkede bulunmasalar bile ABD, Fransa, İngiltere, İsviçre, Türkiye, İtalya ve İspanya'nın büyükelçileri ile Belçika, Bulgaristan, Almanya ve Kanada maslahatgüzarlarını "istenmeye kişi" ilan etme kararı aldığı belirtildi.

 

Dışişleri Bakanlığı'nın adını verdiği ülkelerin diplomatlarının bazıları halihazırda ülkedeki şiddet olayları nedeniyle Suriye'den ayrılmıştı.

 

Batılı ülkeler, geçen hafta Suriye’nin sorumluluğu kabul etmediği Hula bölgesindeki katliamı protesto gerekçesiyle Suriye'nin diplomatlarını eşgüdümlü olarak sınır dışı etmişti.

 

PEKİN: SURİYE KONUSUNDA RUSYA İLE HEMFİKİRİZ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in üç günlük Çin ziyaretinin ilk gününde Pekin'de yapılan açıklamada, Çin Dışişleri Bakanlığı, iki ülkenin Suriye konusunda hemfikir olduğunu bildirdi.

 

Bu konuda Çin ve Rusya'nın yakın iletişim ve eşgüdüm içinde hareket ettiğini belirten bakanlık sözcüsü Liu Weimin, Suriye'ye dış müdahalede bulunulmasına ve kuvvet yoluyla rejim değişikliğine karşı olduklarını bildirdi.

 

Her iki ülkenin de tutumunun açık olduğunu ifade eden Weimin, "şiddete derhal son verilmesi ve bir an önce siyasi diyaloğa başlanması gerektiğini" söyledi.

 

YENİ ÇATIŞMALAR

Esad yönetimi muhalifleri, bugün Suriye çapında yaşanan şiddet olaylarında yedi kişinin öldüğünü açıkladı.

 

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye'nin kuzeyindeki İdlib kentindeki Cebel el Zaviye kesiminde düzenlenen "büyük askeri operasyonda dört sivilin öldüğünü" bildirdi.

 

Hama'da ise, askeri birliklerin ve rejim yanlısı milislerin tank eşliğinde Kfar Zita bölgesine baskında bulundukları, Latakia liman kentinde de iki isyancının öldürüldüğü bildirildi.

 

Muhaliflerin oluşturduğu Yerel Koordinasyon Komitesi adlı grup ise, Humus'un güney doğusundaki bazı köylerin yoğun top ateşine tutulduğunu ve üç kişinin öldüğünü bildirdi.

 

Suriye resmi haber ajansı Sana’ya göre ise bugün Şam Kırsalı, Dera, Halep, İdlib ve Deyrezzor’da silahlı grupların saldırılarına hedef olarak yaşamlarını yitiren 17 kişi düzenlenen resmi törenlerle son yolculuklarına uğurlandılar.