Suriye hükümeti, BM-Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan'a gönderdiği mektupta şiddet olaylarını sona erdirmeye hazır olduğunu, ancak önce muhalif grupların silah bırakması gerektiğini söyledi.

 

Associated Press'in ele geçirdiği mektupta Suriye hükümeti, Annan'dan muhalif grupların silahlarını bırakacaklarına ve silahlı saldırıları sona erdireceklerine dair garanti istedi.

 

Arap Birliği gözlemcileri ile yaşanan deneyimlerden çıkarılan dersler nedeniyle bu tür bir garanti istediğini belirten Suriye hükümeti, Arap Birliği gözlemcileri ülkedeyken varılan anlaşma sonucu askerlerin şehirlerden çekildiğini, ancak boşluğu değerlendiren silahlı grupların hem sivil halka hem de güvenlik güçlerine saldırı düzenlediğini hatırlattı. 

 

Suriye hükümeti, komşu ülkelerden Suriye'deki silahlı muhalif gruplara silah ve mali yardımın kesilmesini de talep etti.

 

Mektupta istenen garantiler verildikten sonra Suriye hükümetinin tarafsız bir gözlem sisteminin uygulanması fikrini tartışmak üzere Annan ile masaya oturacağı belirtildi.