Suriye’deki 7 insan hakları örgütü, 100’ü aşkın sivilin yaşamını yitirdiği Halep’in Kuzeyi’ndeki Kürt nüfus ağırlıklı olarak yaşadığı Şeyh Maksut Mahallesi’ne yönelik saldırılara karşı bir araya geldi. Suriye’deki Ateşkesi İzleme Koordinasyonu’nu göreve çağıran insan hakları örgütleri, saldırılara sessiz kalan ABD ve Rusya’yı kınadı.

16 Şubat 2016 tarihinden bu yana El Nusra’nın ve Ahrar el Şam, Nurettin Zengi, Sultan Murat Tugaylarının başını çektiği grupların saldırısı altında olan Halep’in kuzeyindeki Şeyh Maksut Mahallesi’nde şimdiye kadar 110’u aşkın kişi yaşamını yitirdi.

Heyva Sor, Şeyh Maksut’a son dönemde yapılan saldırılarda ‘kimyasal gaz topu’ kullanıldığını iddia etti.

ATEŞKESİ İZLEME KOMİTESİ’NE ÇAĞRI

Çağrılara rağmen koalisyon güçleri ve Ateşkesi İzleme Komitesi’nden henüz bir açıklama gelmezken; Suriye’deki insan hakları örgütleri, durumun aciliyetine dikkat çekmek için ortak bir açıklama yaptı.

İnsan hakları örgütleri, Ateşkesi İzleme Komitesi’ni göreve davet etti.

110 kişinin öldüğünü, 250’yi aşkın kişinin de yaralandığını vurgulayan insan hakları örgütleri, yaralıların Halep’in diğer hastanelerine götürülmeleri için izin verilmediğine dikkat çekti.

RUSYA VE ABD’YE KINAMA

Açıklamada, kimyasal silah kullanımına da değinildi. Kimyasal gaz zehirlenmesi sonucu 4 sivilin yaşamını yitiridiği vurgulanan açıklamada, “Uluslararası alanın sessizliği ve özelikle ateşkesi takip eden ABD ve Rusya’yı bu ihlaller karşısında sessiz kalmalarından ötürü kınıyoruz,” denildi.

(Kaynak: İMC TV)