Suriye'de 40 yıl aradan sonra geçen hafta yapılan ülkenin ilk çok partili seçimlerin sonuçları belli oldu. Katılımın yüzde 51 olduğu seçimde, Baas Partisi meclisteki sandalyelerin çoğunluğunu kazandı.

 

Suriye Seçim Komisyonu'nun açıklamasına göre seçime katılım oranı yüzde 51,26 olarak gerçekleşti. Suriyeli yetkililer, şiddet olaylarının yaşandığı bölgelerdeki duruma ilişkin olarak bilgi vermedi.

 

Sonuçlar 2007 yılındaki seçimlerden farklı olmadı ve Baas Partisi yine 250 sandalyenin çoğunluğunu kazandı. Yeni mecliste 30 kadın milletvekili olacak. Meclisin iki hafta içinde toplanması bekleniyor. Muhalefet ise bu seçimi boykot etmişti.

 

MUHALİFLER YİNE 'GALYUN' DEDİ
Öte yandan Roma'da toplanan ve Suriyeli muhaliflerin bölümünü temsil eden Suriye Ulusal Konseyi adlı örgüt, Burhan Galyun'u başkanlığa yeniden seçti. Galyun, kurulduğu Ekim 2011'den beri konseyin başkanlığını yürütüyor.

 

'36 MUHALİF ÖLDÜRÜLDÜ'
Suriye'de Beşşar Esad yönetimine bağlı ordunun muhaliflere yönelik bugün düzenlediği operasyonlarda 36 kişinin öldüğü iddia edildi. Muhalefet yanlısı Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, Deyr-i Zor'da 7, Şam, Tartus ve Hama'da 6'şar, İdlib ve Humus'ta 5'er, Der'a'da 1 kişi olmak üzere ikisi çocuk 36 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

 

ÇATIŞMALAR DEVAM EDİYOR
Suriye'de BM ve Arap Birliği Suriye özel temsilcisi Kofi Annan'ın ateşkes planı kağıt üzerinde yürürlükte olsa da ülkede çatışmalar ve saldırılar devam ediyor. Son olarak muhalifler Rastan kentinde 23 askerin öldürüldüğünü duyurdu.

 

Birleşmiş Milletler ise ülkede kağıt üzerinde yürürlükte olan ateşkesi denetlemek için gözlemci sayısını artırıyor. Örgütün amacı Güvenlik Konseyi'nin kararı doğrultusunda gözlemci sayısını ay sonuna kadar 300'e çıkarmak.

 

ŞİDDET KOMŞUYA SIÇRADI
Suriye'deki şiddetin sona ermemesi, komşu ülkeleri de etkiliyor. Lübnan'ın Trablus kentinde son iki gündür Sünni ve Nusayriler çatışıyor. Suriyeli muhalifleri destekleyen bir gencin gözaltına alınmasıyla başlayan çatışmalarda can kayıplarının yanısıra yaralananlar da var.  (NTVMSNBC)

 

BOMBA HAZIRLARKEN 3 KATLI BİNAYI HAVAYA UÇURDULAR

Suriye resmi haber ajansı SANA’ya göre, Tartus iline bağlı Banyas’ta muhaliflerin 3 katlı bir binada bulunan bir dairede el yapımı bomba hazırlarken meydana gelen patlamada bina havaya uçtu.

 

Hazırladıkları bombanın infilak etmesiyle Adnan Muhammed el-Masri, Yahya Ahmet el-Ziyr ve Bedir Ahmet el-Dayii adlı 3 muhalif öldü. Binada bulunan 3 yaşındaki Şhade Şaban adlı çocuk öldü, 5 kişi yaralandı.

 

TUĞGENERAL VE ŞOFÖRÜNE SUİKAST

Humus–Şam otoyolu üzerinde Şenşar Kavşağı yakınlarında Tuğgeneral Nizar el-Hüseyin ve şoförü öldürüldü.

 

Dera’da muhalifler Yüzbaşı Hüseyin Davut’un kullandığı özel araba ve askeri güçleri taşıyan bir minibüsün geçişi sırasında yola yerleştirdikleri bombayı patlattı, ardından ateş açtı, yüzbaşı ve bir polis öldü, iki polis ve bir sivil yaralandı.