Suriyeli muhalif gruplarla, El Kaide'yle bağlantılı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü militanları arasındaki çatışmalarda bir hafta içinde 482 kişinin öldüğü bildiriliyor.

Merkezi İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi adlı muhalif örgüte göre çatışmalarda 85 sivil, 240 isyancı ve 158 IŞİD militanı öldü.

Örgüte göre, IŞİD militanları tutsak aldıkları 42 kişiyi öldürdü. Cihat yanlısı grubun 47 üyesinin de isyancılar tarafından öldürüldüğü belirtildi.

Geçen hafta ülkenin kuzeyinde bir çok bölgeyi denetimlerinde tutan isyancılarla IŞİD militanları arasındaki çatışmalar dört kente yayıldı.

Son çatışmalar, muhalif İslamcı grupların yeni oluşturduğu İslami Cephe'nin IŞİD'e yönelik eş güdümlü saldırılara başlamasıyla patlak verdi. Saldırıya, muhalif Ulusal Koalisyon da destek verdi.

Çarşamba günü İslamcı gruplar IŞİD'in Halep'teki merkezini ele geçirdi. Bu gruplar, eski çocuk hastanesinde öldürülmüş bazı tutsakların cesedini buldu.

İsyancıların IŞİD'in görece zayıf olduğu Halep ve İdlib'de çok sayıda mevzi kazandıkları belirtiliyor.

HUMUS KUŞATMASI

Bu arada, Humus kentinde, ordunun kuşatmasını yarmaya çalışan çok sayıda isyancının öldüğü bildirildi.

Resmi Sana haber ajansı, bir operasyonda 37 "teröristin" öldüğünü, başka saldırılar da ölenler olduğunu duyurdu.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi adlı muhalif örgüt de 45 isyancının öldüğünü belirtti.

Humus'ta ordu, kentte isyancıların bulunduğu bölgeyi bir yıldan uzun bir süredir kuşatma altında tutuyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Rami Abdül ölü sayısının daha yüksek olabileceğini söyledi, "Kuşatmayı sona erdirmek için başlattıkları operasyonda öldüler. Ordunun denetiminde olan Haldiye bölgesinde pusuya düşürüldüler" dedi.

Kuşatma nedeniyle binlerce sivilin mahsur kaldığı belirtiliyor.

Ekim ayında, aktivistler, kuşatma altındaki bölgelerde gıda ve enerji sıkıntısının baş gösterdiğini belirtmiş ve açlıktan ölenlerin olabileceği uyarısında bulunmuştu.

Birleşmiş Milletler kırsal kesimde yarım milyona yakın insanın çatışmalar arasında kaldığı yolundaki haberleri kaygıyla karşıladığını açıklamış ve çocuklar arasında yetersiz beslenme vakalarının görülmeye başladığını açıklamıştı.

Suriye'de Mart 2011'de başlayan iç savaşta şimdiye kadar en az 100 bin kişi hayatını kaybetti.

RİYAD HİCAB SMDK'DAN ÇEKİLDİ

Bu arada İstanbul merkezli ve Türkiye, Katar, Suudi Arabistan destekli Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) bünyesindeki ayrışmalar da devam ediyor.

Eski Suriye Başbakanı Riyad Hicab, SMDK bünyesinde yaşanan son gelişmeleri protesto ederek, bir grup SMDK üyesiyle "Koalisyon"dan çekilme kararı aldı.

Hicab'ın da adaylığını koyduğu SMDK başkanlık seçimlerinde Ahmed el-Carba'nın ikinci dönem için yeniden başkan seçilmesinin ardından Koalisyon üyelerinden 40 kişi farklı gerekçelerle istifa etmişti.

Öte yandan, İslami Cephe Askeri Konseyi Komutanı Zehran Alluş, istifa eden Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) üyelerini tebrik etti. (BBC, Trt haber)