BBC’nin haberine göre, Suriye’de silahlı muhalif grup Özgür Suriye Ordusu ateşkes anlaşmasına uymayacaklarını ve devlet güçlerine karşı saldırılarda bulunacaklarını açıkladı. Özgür Suriye Ordusu’nda ordudan kaçan ve askeri kıyafetler taşıyan eski askerler de bulunuyordu.

 

Grubun sözcüsü Sami el Kurdi Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada “Suriye halkını savunmak için” askerlere karşı saldırılara başladıklarını söyledi.

 

Haftasonu isyancılar tarafından en az 80 Suriye askerinin öldürüldüğü bildirildi.

 

Ateşkes, Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği özel temsilcisi Kofi Annan’ın barış anlaşmasının bir parçasıydı. Ancak gözlemciler ateşkese iki tarafın da uymadığını belirtti.

 

Özgür Suriye Ordusu’nun açıklaması ve Suriye Cumhurbaşkanı Beşir Esad’ın Pazar günü yaptığı konuşma altı maddelik Annan barış planının uygulanabilirliği konusunda şüpheleri artırdı.

 

Pazartesi günü Fransa Dışişleri Bakanı Laurent FAbius Suriye’de Esad iktidarda kaldığı sürece çözülemeyecek “çok fazla ihlal” işlendiğini söyledi.

 

Ancak BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun Annan planının Suriye krizini çözmede “merkezi öneme” sahip olduğunu vurguladı.

 

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki Moon bugün Suriye kriziyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Birleşmiş Milletler'de Suriye'ye yönelik bir askeri müdahalenin tartışılmadığını belirten Ban ki Moon, Annan Planı'nın krizi çözmede halen merkezi bir rol oynadığının altını çizdi.

 

Yerel Koordinasyon Komitelerinin aktardığına göre Pazartesi günü Suriye’de ağırlıklı olarak hükümete bağlı güçler tarafından 31 kişi öldürüldü.

 

İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Şam ve İdlib şehirlerinde Özgür Suriye Ordusu ile yaşanan çatışmalarda 80 askerin hayatını kaybettiğini bildirmişti.

 

Suriye resmi haber ajansı Sana’ya göre, Şam ve Kırsalıyla birlikte Dera, Homs, Halep ve İdlib’te muhaliflerin saldırılarına hedef olan 30 asker için resmi törenler düzenlendi.

 

YENİ BİR İSYANCI GRUP

BBC’nin Beyrut muhabiri Jim Muir, Özgür Suriye Ordusu’nun ateşkese uymayacağını açıklamasının her iki tarafın da son haftalarda düzenledikleri operasyonlarla ateşkese zaten uymadıkları gerçeğini resmileştirdiğini söyledi.

 

Bu arada Türkiye’de yapılan bir basın açıklaması ile Suriye İsyancı Cephesi adında yeni bir isyancı grubun kurulduğu bildirildi.

 

Grubun sözcüsü Halid el Okla yeni grupta 12.000 militan bulunduğunu ve grubu, Arap ülkeleri ve uluslararası güçler tarafından Esad’ın durdurulamaması üzerine kurduklarını söyledi.

 

Son gelişmeler Annan ve uluslararası toplum üzerinde Annan planının uygulanmasını sağlamak için bir yol bulmaları konusunda baskı yaratacak.

 

Annan’ın Perşembe günü BM Güvenlik Konseyi’ne bilgi vermesi ve ardından ABD yönetimi ile görüşmek için Washington’a gitmesi bekleniyor.

 

Rusya ve Çin, Suriye’de uçuşa kapalı bölge ya da tampon bölge oluşturulması gibi BM destekli Batı müdahalesine birçok kez karşı çıktı. Gözlemciler eğer Annan planı başarılı olmazsa uluslararası toplumun bir “B planı” olmadığını söylüyor.