Suriyeli muhalifler başkent Şam'ın doğusunda onlarca kişinin kimyasal gazla düzenlenen saldırıda öldürüldüğünü iddia etti.

Muhalifler sabahın erken saatlerinde Guta yöresinde zehirli gaz taşıyan roketlerle saldırıya girişildiğini savundu. Haberler bağımsız kaynaklarca doğrulanamıyor.

Saldırı haberleri, Birleşmiş Milletler 'den bir kimyasal silah uzmanı heyetinin Suriye 'ye yaptığı denetleme ziyaretine rastladı. Heyet pazar gününden beri Suriye'nin başkenti Şam'da bulunuyor.

TÜRK DIŞİŞLERİ: BM İDDİALARI ARAŞTIRMALI

Bu arada Türkiye Dışişleri Bakanlığı da bir açıklama yaparak, Suriye'de kimyasal silah kullanımına ilişkin iddiaların derhal açıklığa kavuşturulması gerektiğini belirterek, "İddialar doğruysa uluslararası camianın insanlığa karşı suç teşkil eden bu kabul edilemez vahşet karşısında gereken duruşu sergilemesi ve tepkiyi göstermesi kaçınılmazdır" ifadelerini kullandı.

DEZENFORMASYON İDDİASI

SANA haber ajansında yer alan bilgiye göre ise Suriyeli bir enformasyon kaynağı; Şam Kırsalı Guta’da kimyasal silahların kullanıldığına dair haberlerin asılsız olduğunu, el-Cezire, el-Arabiyye, Sky News ve diğer kanalların yayınladıkları haberlerin gerçekle bağdaşmadığını belirtti.

Kaynak, bu gibi haberlerin kimyasal silahın kullanılıp kullanılmadığını soruşturan uluslararası komiteyi görevinden saptırma girişimi olduğunu savundu.

LAZKİYE KIRSALINDA TOPLU MEZAR İDDİASI

Bu arada Lazkiye kırsalının kuzeyine düşen köyleri yeniden ele geçiren Suriye birliklerinin arama tarama operasyonları sırasında muhaliflerin katledip gömdükleri bir toplu mezar bulduğu iddia edildi.

Sana’nın haberinde toplu mezarın içinde bir kısmı yakılma neticesinde kömürleşen, bir kısmı da darp edilerek öldürülmüş çürüyen cesetler bulunduğu belirtildi.

Bölge ahalisinin cesetlerin bir kısmının kimliğini tespit edebildikleri, geriye kalanların ise çürümüş veya kömürleşmiş olmaları nedeniyle teşhis edilemediği aktarıldı.

Bir adli tıp doktoru yapılan incelemeler sonucunda cesetlerin çocuk, kadın ve erkeklere ait olduklarını ifade edip, vefat nedeninin keskin aletlerle kesme, darp ve kurşun ateşi olduğunu açıklarken, bazı cesetlerde kişisel belirtilerin tamamen kaybolmuş olduğunu söyledi. (BBC, AA, SANA, Ajanslar)