Ali Ferzat Suriye’nin en tanınmış siyasi karikatüristi. Türkiye’den Musa Kart ile Mehmet Çağçağ karışımı bir çizer. Perşembe sabahı saat 04’te Şam’da bir caddede silahlı ve maskeli bazı adamlar tarafından sürüklenerek 4x4 bir araca bindirildi.

CNN TÜRK Londra Temsilcisi Metin Güneş’in yazdığına göre, araç havaalanına giden yolda ilerlerken, içerde Ferzat’ı dövdüler ve, “Ellerini kıracağız ki, bir daha çizemeyesin” dediler.

Ve her iki elindeki kemiklerini kırdılar. Sakalını tutuşturdular ve başına bir torba geçirip yol kenarına atarken de, “Bu sadece bir uyarıydı” dediler. Ferzat şimdi hastanede.

Associated Press (AP) haber ajansına konuşan yakınları saldırganların kimliklerini bilmediklerini ama bu adamların yönetimin eşkiyaları olmalarından şüphelendiklerini söylediler. Nedeni ise Ferzat’ın Esad rejimini ve rejim karşıtı gösterileri bastırma politikalarını açık bir şekilde eleştirmesi.

Bu hafta internette yayınladığı bir karikatürde Suriye devlet başkanını elinde bavulu ile Kaddafi’nin aracına oto stop yaparken çizmiş. Suriye yasalarına göre devlet başkanının karikatürünü yapmak yasak. Ama buna rağmen Ferzat daha önce de Esad’ın karikatürünü yapmış ve anlaşılan o ki, son karikatür bardağı taşıran son damla olmuş. Şimdi artık http://www.ali-ferzat.com/ adresli internet sitesine de ulaşılamıyor.

Bu ayın başlarında Ferzat AP’ye, “Bu hayatta bastırılamayacak iki şey var... Allah’ın iradesi ve halkın iradesi” dedi.