Suriye'de Beşar Esad yönetiminin, 48 yıllık olağanüstü hali kaldırmasına rağmen, göstericiler yine sokaklara döküldü.

ŞAM  -  Beşar Esad yönetiminin 48 yıllık olağanüstü hali kaldırdığı Suriye'de tansiyon düşmüyor.

Suriye'nin pek çok kentinde, Devlet Başkanı Beşar Esad karşıtları gösteri yapıyor.

Reuters ajansının görgü tanıklarına dayanarak verdiği haberde, başkent Şam'da güvenlik güçlerinin protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandığı belirtildi.

Güvenlik güçlerinin başkentin tarihi Meydan bölgesinde 2 binden fazla protestocunun yaptığı gösteriyi dağıttığı, ancak daha sonra göstericilerin yeniden toparlanmaya başladığı ifade edildi. Göstericilerin rejim karşıtı sloganlar attığı kaydedildi.

Bu arada, güneydeki Dera kentinde binlerce kişinin Esad rejiminin devrilmesi çağrısında bulunduğu, ülkenin kuzeydoğusunda da gösteriler yapıldığı belirtildi.

Şam yakınlarında 5 protestocunun öldürüldüğü bildirildi.

Görgü tanıkları, güvenlik güçleriyle protestocular arasında çıkan çatışmada en az 5 göstericinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Aynı kaynaklar, Şam'ın dışındaki Hamdan hastanesinde 5 kişinin cesedini gördüklerini, hepsinin de aldıkları kurşun yaralarından öldüklerini kaydetti.

AFP'ye telefonla açıklama yapan görgü tanıkları ve insan hakları savunucuları da, bugünkü gösterilerde Dera kentinin Ezher bölgesinde 8, Hirak bölgesinde bir, Duma kentinde 2 kişinin öldüğünü belirtti.

Suriye'nin çeşitli kentlerinde bugün özgürlük ve demokrasi çağrılarıyla yapılan gösterilerde güvenlik güçlerinin göstericileri karşı gerçek mermiler ve gözyaşartıcı gaz kullandığı ifade ediliyor.

DOUMA SEMTİNDE GÖSTERİCİLERİN ÜZERİNE ATEŞ AÇTI
Şam'ın Douma semtinde yapılan gösteriye güvenlik güçleri müdahale etti.

Görgü tanıkları, güvenlik güçlerinin Douma'da demokrasi yanlısı göstericilere açtığı ateşte 3 kişinin yaralandığını söyledi.

Douma'nın sokaklarını binlerce göstericinin doldurduğunu belirten görgü tanıkları, güvenlik güçlerinin gerçek mermiler kullandığını, ayaklarından vurulan 3 kişiyi olay yerinden kendilerinin taşıdığını kaydetti.

HAMA'DA EN AZ İKİ ÖLÜ

Öte yandan güvenlik güçlerinin Hama kentinde, iktidardaki Baas partisinin merkezine ulaşmak isteyen göstericilere karşı gerçek mermi kullandığı bildirildi.

Tanıklar, Hama'daki bir binanın çatısında iki keskin nişancı gördüğünü, en az iki kişinin öldüğünü anlattı.

Humus kentinde ise güvenlik güçlerinin göstericileri dağıtmak için ateş açtığı ifade edildi.

Bölgedeki bir insan hakları savunucusu, güvenlik güçlerinin açtığı ateşte yaralananlar olduğunu belirtti.

Bugün yapılacak protesto gösterileri öncesi güvenlik önlemleri artırılmıştı. Protestocular, Esad'a karşı bugüne kadar düzenlenen protesto gösterilerinin en büyüğünü organize edeceklerini bildirmişti.

Esad dün 48 yıl yürürlükte kalan olağanüstü hali resmen kaldırmış, devlet güvenlik mahkemelerini feshetmiş ve ülkede barış gösterilere izin vermişti.

Bu değişiklikleri içeren yasa tasarılarının, 2 Mayıs'ta olağanüstü toplanacak olan mecliste onaylandıktan sonra yürürlüğe girmeleri bekleniyor.

İnsan hakları örgütleri ise Suriye'deki gösterilerde şu ana kadar 200'den fazla kişinin öldüğünü söylüyor.

'Suriye Dışişleri Bakanı büyükelçiyi tehdit etti'
Öte yandan Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim'in, bir Arap ülkesinin Şam büyükelçisini "Ülkesinin Suriye'deki olaylara karıştığını gösteren kanıtları medyaya açıklamakla tehdit ettiği" iddia edildi.

Champress internet sitesinde yer alan ve Lübnan'da yayımlanan El Ahbar gazetesine dayandırılan iddiaya göre, hafta başında Şam'daki yabancı büyükelçilere hitap eden Muallim, "Bazı Arap ülkelerinin Suriye'de , özellikle de Akdeniz kıyısındaki Lazkiye kentinde mezhepçiliği tahrik ettiğini" söyledi.

Haberde Suriye'nin, ülkedeki olaylara Ürdün merkezli desteğin olduğu ve Ürdün'den bazı kişilerin karıştığına ilişkin delilleri Amman yönetimine sunduğu belirtildi.

ÖLÜ SAYISI ARTIYOR
Reuters: Bugünkü gösterilerde en az 49 kişi hayatını kaybetti.

Suriye’de bugün yapılan demokrasi yanlısı gösterilerde en az 25 kişinin öldüğü bildirildi.

İnsan hakları eylemcileri, başkent Şam’ı çevreleyen kasaba ve banliyölerle, Humus ve İzra kentlerinde düzenlenen gösterilerde Suriyeli güvenlik güçlerinin en az 25 göstericiyi vurarak öldürdüğünü söylediler.

Adlarının açıklanmasını istemeyen görgü tanıkları da öldürülenler arasında 11 yaşındaki bir erkek çocuğunun bulunduğunu kaydettiler.

Suriye’nin çeşitli kentlerinde bugün özgürlük ve demokrasi çağrılarıyla yapılan gösterilerde güvenlik güçlerinin göstericileri karşı gerçek mermiler ve göz yaşartıcı gaz kullandığı belirtildi.

İNSAN HAKLARI ÖRGÜTLERİ: ÖLÜ SAYISI 70'İ GEÇTİ

Suriye'de bugün yapılan demokrasi yanlısı gösterilerde ölenlerin sayısının 70'i geçtiği bildirildi.

İnsan hakları örgütleri, ülke genelindeki birçok kentte düzenlenen rejim karşıtı gösterilerde güvenlik güçlerinin ateş açması yüzünden 70'ten fazla kişinin öldüğünü ve yüzlerce kişinin yaralandığını duyurdu.

Suriye'de demokrasi yanlısı gösterilerin başladığı tarihten bu yana en kanlı gün olduğu belirtiliyor.

Suriye'nin çeşitli kentlerinde bugün özgürlük ve demokrasi çağrılarıyla yapılan gösterilerde güvenlik güçlerinin göstericileri karşı gerçek mermiler ve göz yaşartıcı gaz kullandığı bildirilmişti.

GAZETEPORT