Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Suriye’de yaklaşık olarak dört yıla yakın bir süredir devam eden saldırı ve kanlı çatışmalar, yeniden ibadethaneleri hedef aldı.

Ülkenin Halep kentinde bulunan Surp Karasun Manuk Ermeni Kilisesi ve Türkiye sınırına yakın Habur bölgesindeki Mar Odisho Süryani Kilisesi, düzenlenen bombalı saldırılarla tahrip edilerek yıkıldı.

Nisan ayının ilk haftasından itibaren, Halep’te Süryani ve Ermenilerin bir arada yaşadığı mahallelere yönelik olarak yoğunlaşarak artan saldırılarda bu kez, kentteki en eski Ermeni kiliselerinden biri olan Surp Karasun Manuk Kilisesi hedef oldu. 15’inci yüzyılda inşa edilmiş olan tarihi kiliseye düzenlenen bombalı saldırının ardından, kilise binası tamamen tahrip oldu ve kullanılamaz hale geldi.

Halep’te son olarak, Tilel bölgesinde bulunan Azize Rita Ermeni Kilisesi de Ocak ayında düzenlenen saldırıyla yıkılmıştı. Kentteki Süryani Metropolitliği de Aralık 2014’te saldırıların hedefi olmuştu.

MAR ODISHO SÜRYANİ KİLİSESİ’NE BOMBALI SALDIRI

Suriye’deki saldırılar tarihi Halep kentiyle sınırlı kalmadı. Süryani-Asuri halkının anayurdu olarak bilinen Habur nehri çevresindeki Süryani köylerine IŞİD tarafından gerçekleştirilen saldırılara bugün bir yenisi daha eklendi. Habur’un Tel Tal köyündeki Mar Odisho Süryani Kilisesi, sabah saatlerinde IŞİD tarafından düzenlenen bombalı saldırı ile kullanılamaz hale geldi.

“SALDIRILAR TÜRKİYE’NİN DESTEĞİYLE YAPILIYOR”

Öte yandan, Alevilerin hedef alındığı ve El Nusra örgütünün düzenlediği Cisr ve İdlib’de yaşanan katliamın ardından açıklamada bulunan Suriye Dışişleri Bakanlığı, “Türkiye’nin terör gruplarına aktif destek verdiğini” öne sürdü.  

Suriye ordusunun Cisr ve İdlib’deki kontrolü sağlamak amacıyla gerçekleştirdiği harekatın ardından bölgedeki tespitlere ilişkin açıklamada bulunan Bakanlık, “Terör gruplarının saldırıları, Türkiye ordusunun lojistik ve ateş desteğiyle gerçekleştirildi” dedi. Suriye devlet televizyonunda da yayınlanan açıklamada, “Bu, Suriye’ye doğrudan saldırıdır” ifadeleri kullanıldı.