Suriye ordusunun tank ve topçu desteğinde Şam’ın muhaliflerin kontrolündeki dış mahallelerinden El-Kabun'a girdiği bildirildi.

Hükümet kuvvetleri bir gün önce yine isyancıların elindeki Cobar mahallesine girmiş, yabancı gazetecilere mahalleyi gezdirmişti.

Son haftalarda çevredeki iki dış mahallenin daha hükümet kuvvetleri tarafından kuşatıldığı, isyancıların Şam’da hareket yeteneğinin giderek azaldığı gözleniyor.

Muhalif Suriye Ulusal Koalisyonu Esat yanlısı güçlerin halen el-Kabun’da bir camide 200 kişiyi rehin tuttuğunu, Barzeh mahallesinde de 40 bin sivilin ayrım gözetmeksizin açılan top ateşi altında olduğunu bildirdi.

Hükümet kuvvetlerinin sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını öne süren muhalif grup BM ve diğer uluslararası örgütleri kadın, çocuk ve yaralıları hızla el-Kabun’dan tahliye etmeye çağırdı.

El-Kabun, Şam’ın iki yıl önce  Esat’a karşı ayaklanmaya ilk katılan mahallelerinden biriydi.

Öteyandan hükümetin Kuzey’deki İdlib kenti çevresinde isyancıların elindeki köylerde uçak, top ve roket kullanarak ilerlediği ve çok sayıda muhalifi öldürdüğü haber veriliyor.

POLİS KARAKOLUNA BOMBALI ARAÇLA SALDIRI

BBC Türkçe’nin haberine göre ise dün Şam'ın kuzeyindeki Deir Atiyeh kentinde bombalı bir araçla düzenlenen saldırıda 10'u polis 13 kişi öldü.

Öte yandan, cihad yanlısı gruplar ve başlıca muhalif örgütlenme Özgür Suriye Ordusu arasında Halep kentindeki çatışmaların yoğunlaştığı haberleri geliyor. Çatışmaların, Özgür Suriye Ordusu'nun üst düzey komutanlarından Kemal Hamamî'nin Lazkiye'de El Kaideciler tarafından öldürülmesinin ardından arttığı belirtiliyor.

"SURİYE'YE YÜZLERCE SAVAŞÇI GÖNDERDİK"

Pakistan'daki Taliban örgütlenmesi de Reuters'a yaptığı açıklamada, Suriye'ye yüzlerce savaşçı gönderdiklerini açıklamıştı.

Taliban'ın üst düzey bir komutanı, ajansa yaptığı açıklamada, "Arap dostlarımızın talebi üzerine yüzlerce savaşçımız Suriye'ye gitti ve orada kamp kurdu" demişti.

Birleşmiş Milletler, Suriye krizinin başladığı günden bu yana 93 bin kişinin öldüğünü açıkladı.