Suriye Devlet Başkanı Beşar El Esad, 20 Haziran öncesi işlenmiş tüm suçlar için genel af ilan etti.

Beşar El Esad, ayaklanmanın başladığı 15 Mart’tan bu yana Pazartesi günü üçüncü kez halka yaptığı açıklama ardından bugün genel af ilan etti. Genel affın 20 Haziran öncesi işlenmiş tüm suçları kapsadığı belirtildi.

31 Mayıs günü de Esad, ülkede ayrımsız ve koşulsuz genel af ilan etmişti.

Esad, pazartesi günü yaptığı konuşmasında affın genişletilebileceği mesajını vermişti. Reformların devam edeceğini ifade eden Esad, yeni bir anayasa yapılabileceği sinyalini de vermişti. Ancak uluslar arası toplum yeterince ikna olmazken, muhalefet de rejim devrilene kadar eylem çağrısında bulundu.

ŞAM'DA ESAD YANLISI BÜYÜK GÖSTERİ

Suriye Devlet Başkanı Beşar El Esad’ın pazartesi günü yaptığı konuşma ardından bugün sabah başkent Şam’ın merkezinde Esad’la dayanışmak amacıyla büyük bir gösteri düzenlendi.

Dayanışma eyleminde Emevi Meydanı insanla dolarken, çevredeki tüm yollar tıkandı. Başkent ve çevresinde yaşayanların meydana akını yerel saatle 08.15’te halen devam ediyordu.

Suriye bayraklarını taşıyan ve rejim yanlısı sloganlar atan eylemcilerin ellerinde Beşar El Esad’ın fotoğraflarının yanı sıra, üzerinde “Ulusal birliğe Evet” veya “Ulusal diyaloga evet” yazılı pankartlar dikkat çekti.

Devlet televizyonuna göre ülkenin merkezindeki Humus kentinde de Esad yanlısı büyük bir gösteri düzenlendi. Resmi haber ajansı Sana, Esad’ın açıkladığı reform planını destekleme amacıyla ülkenin büyük meydanlarında milyonların bir araya geldiğini belirtti.

Beşar El Esad dünkü konuşmasında reformların devam edeceğini belirtirken, yeni bir Anayasa yapılabileceği sinyalini de verdi. Ancak uluslar arası toplum ve muhalefet Esad’ın vaatlerini yeterince ikna edici bulmadı. Muhalefet rejim devrilene kadar eylem çağrısında bulundu.

Esad’ın konuşması ardından ülkenin farklı bölgelerinde protesto gösterileri yapıldı. İnsan hakları organizasyonlarına göre 15 Mart’tan bu yana 1300’ü aşkın sivil hayatını kaybetti, 10 bini aşkın kişi de gözaltına alındı.

AJANSLAR