Şam’ın Babila kasabasında Suriye askerleriyle silahlı gruplar arasında bölgesel ateşkes sağlandı.

Ülkede 140 binden fazla insanın öldüğü iç savaşın durması için ilk adım atılmış oldu.

Pazartesi günü yaşanan gelişmeyi Suriyeliler de sevinçle karşıladı.

Babila kasabasında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile Özgür Suriye Ordusu tarafları arasındaki ateşkesin ardından Suriye Ordusu askerleri kasabadaki ablukayı kaldırdı ve yardımların Babila’ya girişine izin verildi.

Haberi sevinçle karşılayan halk evlerinin balkonlarından sevinç çığlıklarıyla birlikte “Bir Suriye tek Suriye” şeklinde sloganlar da attı.

İç savaşın karşı iki tarafında önce silahlar sustu, ardından el sıkışıldı ardından tarafların birbirleriyle şakalaştıkları görüntüler de yaşandı.

Babila'daki ateşkesin ardından Kudasya, Moadamiyet el-Şam, Barzeh, Bet Şahim ve Yelda kasabaları ile Yermuk Mülteci Kampında da silahlar sustu.

Ulusal Uzlaşı Kurulu'nun girişimleriyle gerçekleşen ateşkesin ardından Suriye ordusuna bağlı bazı komutanlar Babila'ya girdi.

Burada, birkaç gün öncesine kadar savaştıkları muhaliflerle el sıkışan komutanların camide, ÖSO güçleriyle aynı safta namaz kıldıkları öğrenildi.

Ateşkesin sağlanmasıyla Suriye Ordusu’nun Babila'ya uyguladığı abluka kaldırınca, uzun süredir gıda ve ilaç sıkıntısı yaşanan bölgeye insani yardım akışı sağlandı. Gıda girişinin sağlanması ve silahların susmuş olması uzun süredir zorlu günler geçiren bölge sakinlerince mutlulukla karşılandı.

Ateşkesin sadece Babila bölgesini kapsamadığı, anlaşmanın ardından Beyt Sahim ve Yelda kasabaları ile Yermuk Mülteci Kampı'nda da silahların sustuğu belirtildi.