Suriye’de Esad yönetimi ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin “B planı Suriye’nin bölünmesi olabilir” açıklamasına tepki gösterdi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında “Suriye halkının, ülkenin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini koruma konusunda hiç olmadığı kadar kararlı olduğu” söylendi.

Suriye’nin resmi haber ajansı SANA’nın haberine göre, ABD’nin bölgesel müttefikleriyle beraber Suriye’deki krizin devam etmesinin sorumlusu olduğu belirtildi.

ABD’nin Türkiye ve Suudi Arabistan’ın BM Güvenlik Konseyi kararlarına uymasını sağlamadığı vurgulandı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye’de planlanan geçici ateşkesin işe yaramaması ve siyasi çözüm yolunda adım atılamaması durumunda B planının ülkenin bölünmesi olabileceğini söylemişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı da Kerry’nin sözleri üzerine, B planından haberdar olmadıklarını açıklamıştı.

ABD ile Rusya Suriye’de 27 Şubat Cumartesi günü başlayacak geçici bir ateşkes planında anlaştı.

Planı Suriye yönetimi kabul etti. Suriye Muhalefeti Müzakere Yüksek Komitesi de şartlı onay verdi.

Rusya ateşkesin IŞİD ve El Nusra gibi grupları kapsamadığını vurgulamıştı. Bugün Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Suriye'deki Rus savaş uçaklarının son iki günde Hama, Rakka, Halep, Deyr ez Zor ve Humus'taki 187 hedefi vurduğu bildirildi.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov Suriye'deki hava saldırılarını 'önemli ölçüde' azalttıklarını söyledi, anlaşma dışında kalan grupları bombalamaya devam edeceklerini belirtti.

"Zira Rusya ve ABD'nin vardığı anlaşma IŞİD, El Nusra ve BM Güvenlik Konseyi tarafından terörist olarak tanınan diğer grupları kapsamıyor. Bu nedenle bu grupların mevzilerine eskiden olduğu gibi bombardıman düzenlemeye devam ediyoruz.”

Türkiye YPG’nin de anlaşma dışındaki gruplar arasında olması gerektiğini savunuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün “"DAEŞ nasıl ateşkes kapsamı dışındaysa PYD ve YPG de ateşkes kapsamı dışında yer almalıdır” dedi.

(Kaynak: Bianet)