Suriye'nin Halep kenti yakınlarında hava saldırısı sonucu vurulan yardım konvoyuyla ilgili olarak hem Moskova'dan hem de Şam'dan "Hava operasyonunu biz yapmadık" açıklamaları geldi.

Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsü İgor Konaşenkov, Suriye ya da Rusya uçaklarının bölgede bir operasyon gerçekleştirmediğini söyledi.

RUSYA'DAN ABD'YE YALANLAMA

Konaşenkov, Rossiya 24 kanalında yaptığı açıklamada, ABD Dışişleri Başkanlığı'nı da yalanlayarak yardım konvoyunun koordinatlarının sadece bölgeyi kontrol eden silahlı muhaliflerin elinde olduğunu belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby, 12 yardım görevlisinin hayatını kaybettiği saldırının ardından yaptığı yazılı açıklamada, yardım konvoyunun güzergahının Suriye yönetimi ve Rusya tarafından bilindiğini vurgulamıştı.

SURİYE: İDDİALAR GERÇEK DIŞI

Suriye devlet televizyonu ise askeri kaynaklara dayandırdığı bir haberde, yardım konvoyunun Suriye ordusuna ait uçaklar tarafından vurulmadığı ifade etti.

Suriye ordusundan bir yetkili "Konvoyun Suriye ordusu tarafından hedef alındığı yönündeki iddialar tamamen gerçek dışı" dedi.

NE OLDU?

Suriye Kızılayı'na bağlı 31 kamyonun bulunduğu konvoyun bulunduğu noktada gerçekleşen hava saldırısında 18 kamyon büyük hasar görmüş, bölgedeki silahlı gruplar, saldırıyı Suriye ordusuna bağlı bir helikopterin varil bombalarıyla gerçekleştirdiğini iddia etti.

Birleşmiş Milletler (BM), yardım konvoyunun kasıtlı biçimde hedef alındığının ortaya çıkması durumunda bunun savaş suçu olacağını söylemişti.

ABD ise Suriye'deki çatışmasızlık anlaşmasının sona ermesinden hemen sonra yaşanan konvoy saldırısının ardından Rusya ile gelecekte ne düzeyde işbirliği yapacağı ile ilgili olarak yeni bir değerlendirme yapılacağını duyurmuştu.

BM, Suriye'ye giden tüm insani yardımları askıya almış durumda.

Kaynak: BBC TÜRKÇE