Avrupa Birliği'nin yayınlayacağı bir raporda Suriye ve Irak'a giden ve orada radikalleşen 5 bin Avrupalı cihatçının üçte birinin Avrupa'ya geri döndüğü ve saldırı emri almış olabileceği uyarısı yapıldı.

Rapora göre Suriye ve Irak'ta bulunan Avrupalı cihatçıların yüzde 15-20'si bölgedeki çatışmalarda yaşamını yitirirken, yüzde 30 ila 35'lik kısmı Avrupa'ya geri döndü. Kalan 2 bin ila 2 bin 500 civarındaki cihatçının ise hala çatışma bölgesinde olduğu bildirildi.

Geçen ay Belçika'dan da ABD destekli koalisyon güçlerinin Irak ve Suriye'deki bazı bölgeleri IŞİD'den geri alması sonrasında Avrupa’ya dönen cihatçılarda artış yaşandığı uyarısı yapılmıştı. AB'nin Terörle Mücadele Koordinatörü Gilles de Kerchove'nin cuma günü AB İçişleri Bakanları’na sunacağı rapora göre bin 750 civarında cihatçının Avrupa'ya dönmüş olabileceği bildiriliyor.

Rapor iki tip "yabancı terörist savaşçının" döndüğü, bunlardan çoğunluğu oluşturan grubun geri gideceğini ancak bir diğer grubun saldırı düzenlemek için geri gönderildiğine dikkat çekiyor.

Raporda rakam verilmeden bazı geri dönen cihatçıların hapiste olduğu, bazılarının gözlem altında bulunduğu, ancak bir kısmının da özgürce yaşamlarına devam ettiği belirtiliyor. Raporda ayrıca Avrupa'ya dönen yabancı savaşçıların geçen yılki Paris saldırıları ve Mart ayında Brüksel'de yapılan bombalı saldırılar da dahil olmak üzere, bir dizi saldırı düzenledikleri hatırlatıldı.

Raporda ayrıca geri dönen cihatçıları daha iyi takip edebilmek için AB'nin Türkiye ve ABD ile istihbarat paylaşımını geliştirmesi gerektiği kaydedildi. (Kaynak: DW)