Suriye’deki iç savaşta yedi yıl sonra gelinen noktada kritik bir gelişme yaşandı. Suriye ve Ürdün hükümetleri, üç yıldır kapalı olan sınırı açma kararı aldı. Ürdün hükümet sözcüsü Jumana Ghunaimat, iki ülke arasındaki Nasib Sınır Kapısı’nın yarın (15 Ekim 2018) açılacağını duyurdu. Sözcü, “Burası, Ürdün ve Suriye arasında çok önemli bir ticaret yoluydu, diğer ülkelere geçiş için de kullanılıyordu” dedi.

Açıklamada, iki ülkenin teknik ekipleri arasında haftalar süren görüşmelerin ardından uzlaştığı, sınırın yarın resmen açılacağı ancak normal trafiğin sağlanmasının zaman alacağı belirtildi.

Suriye Devlet televizyonu da İçişleri Bakanı Muhammed el Şaar’ın, sınırın açılacağını ve sınır kapısına giden yolların onarılmakta olduğuna dair açıklamasını yayınladı.

Ürdün sınırı, Suriye’deki iç savaşta silahlı isyancıların ilk görüldüğü yerlerden biriydi. Savaş sırasında, CIA’in Ürdün sınırında silahlı muhalifler için eğitim merkezleri kurduğu da ortaya çıkmıştı. Suriye ordusu, Nasib Sınır Kapısı yakınında kontrolü bu yaz yeniden sağlamıştı.

Suriye’nin şu an sadece Lübnan’la olan sınırı normal akışında çalışıyor. Türkiye sınırı sadece ÖSO kontrolündeki bölgelerde açık. IŞİD’le sert bir savaşa sahne olan Irak sınırı ise sadece hükümet ve ordu tarafından kullanılıyor.