Farklı ülkeler tarafından yönlendirilen farklı gruplardan oluşan Suriye muhalefetinde parçalanmalar devam ediyor.

Suriye’deki etkisi gittikçe zayıflayan Suriye Ulusal Koalisyonu adlı örgüt, Cenevre 2’ye katılım kararı için toplandığı İstanbul’da istifa depremi yaşadı.

121 üyeden oluşan Suriye Ulusal Koalisyon’daki 40 üye, Cenevre 2’ye katılma kararı almasından ötürü Suriye Ulusal Koalisyonu’ndan çekilme kararı aldığını açıkladı.

İstifa edenler arasında yer alan Kemal Lebvani, el-Arabiya televizyonuna yaptığı açıklamasında, Koalisyon’un herhangi bir güvence almaksızın Cenevre 2’ye katılma kararı alması, Koalisyon’daki yolsuzluklar ve halk temsiliyetini yitirmesi, kötü yönetim, ÖSO’yla bağların kopması gibi sebeplerden ötürü Koalisyon’dan istifa ettiğini söyledi.

Yakındoğu Haber’e göre Lebvani, bu hususlar dikkate alınarak kapsamlı bir Ulusal Kongre düzenlenmesi çağrısında bulunurken, Koalisyon içerisindeki sorunları çözme girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlandığını söyledi.

Koalisyon’un ‘devrimin ilkeleriyle oynadığını’ ileri süren Lebvani, istifa zamanlamasının eleştirilmesine tepki göstererek “Cenevre 2’nin ve Koalisyon’un çökertilmesi için bugün en uygun gündür” dedi.

Koalisyon’dan istifa edenler arasında Riyad Hicab, Mustafa Sabbağ ve ÖSO Sözcüsü Luey Mikdad da bulunuyor.

Mustafa Sabbağ, Katar’ın desteğini kazanarak 6 Temmuz 2013’teki Koalisyon başkanlığı seçiminde Suudi Arabistan’ın desteklediği Ahmet Carba’ya rakip olarak çıkmıştı.

Sabbağ, Carba karşısında kaybeden taraf olmuştu. Dün yapılan başkanlık seçiminde ise bu defa Carba’ya karşı Katar, Riyad Hicab’ı desteklemişti. Hicab da 65 oy alan Carba karşısında mağlup olmuştu.

“ASIL SORUN KOLTUK, CENEVRE BAHANE”

El-Cezire televizyonunun 40 üyenin Koalisyon’dan çekildiği haberini duyurmasından kısa bir süre sonra el-Cezire’ye  istifaları değerlendiren Koalisyon üyesi Enes el-Abde “Koalisyon Genel Sekreteryası’na henüz ulaşmış bir istifa yok. Fakat söz konusu istifaların Cenevre 2’yle bir alakası yok. Çünkü Cenevre 2’yi, yarınki genel kurul toplantısında görüşeceğiz. Bana göre istifalar, dünkü seçimle alakalıdır. Koalisyon’un bazı üyeleri, dünkü seçimin sonucunu tahammül edememiş görünüyor. Demokratik usulü hala öğrenememişler” dedi.

Başkanlık seçiminin hukukçu Heysem el-Malih önderliğinde gerçekleştiğini belirten El-Abde, seçimin şeffaf bir şekilde gerçekleştiğini ifade etti.

Koalisyon üyesi Nevaf Ali de Sky News Arapça’ya saat 18:00 sularında yaptığı açıklamasında, Amerika ve batılı ülkelerin Koalisyon’a “Cenevre 2’ye şartsız katılmak zorunda” olduğu mesajını ilettiği, Amerika’nın bu baskısına tepki gösteren bazı üyelerin Koalisyon’dan çekilebileceğini söylemişti.

France 24 TV'ye istifa haberlerini değerlendiren Kaolisyon'un Fransa'da yaşayan üyesi Munzir Mahus, Cenevre 2 için henüz karar alınmadığı için istifaların Cenevre 2'yle bir alakasının olmadığını söyledi. Mahus "Koalisyon, Cenevre 2 için nihai kararını, yarın ki genel kurul toplantısında alacak" dedi.

ULUSAL KOALİSYON, YİNE SUUDİLERDE KALDI

Suriye Ulusal Koalisyonu Genel Kurulu’nda yapılan başkanlık seçiminde başkanlık görevini sürdüren Ahmet Carba, Riyad Hicab’dan daha fazla oy alarak bir kez daha başkanlığa seçildi.

Katar’ın başkanlığa Suriye’nin eski Başbakanı Riyad Hicab’ı getirmek istediği belirtilirken Suriye Ulusal Koalisyonu adlı muhalif örgütün başkanlığına yeniden Ahmed Carba’nın seçilmesi, Suudi yönetiminin Koalisyon’daki ağırlığını koruduğu değerlendirmesine yol açtı.

Suudi sermayeli el-Arabiya televizyonunun haberine göre Ahmed Carba, 121 kişilik genel kuruldan 65 kişinin desteğini alarak başkan seçildi.

Carba’nın yardımcılığına ise Müslüman Kardeşler Cemaati Genel Murakıb Yardımcısı Muhammed Faruk Tayfur ve Kürt Ulusal Konsey Başkanı Abdulhakim Beşşar seçildi.

Katar’ın el-Cezire televizyonu, İstanbul’da yapılan seçimin devam ettiği saatlerde yayınladığı haberinde, eski Başbakan Riyad Hicab’ın 73 üyenin desteğiyle başkan seçilmesinin beklendiğini duyurmuştu.

Suudi Arabistan’ın desteklediği Carba, 6 Temmuz 2013’te, Katar tarafından desteklenen Muaz el-Hatib’in istifasından sonra koalisyon başkanlığına seçilmişti.