Suriye ordusu, Türkiye'nin Suriye'deki askeri operasyonlarını "işgal" olarak niteledi ve Türk ordusuna karşı "uygun gördüğü tüm araçlarla karşı koyacağını" duyurdu.

Suriye Ordu ve Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı, Türkiye’nin Suriye’deki askeri varlığına ilişkin bir açıklama daha yayımladı.

Suriye ordusu 21 Ekim’de yaptığı açıklamada, Türk savaş uçaklarının Suriye’nin hava sahasını ihlal etmesi halinde düşürüleceklerini duyurmuştu.

TSK’nın Suriye topraklarında bulunmasının “kabul edilemez” olduğunu savunan Suriye ordusu, “İşgal niteliğinde sayılan bu güçlere karşı uygun görülen tüm vesilelerle karşı koyulacak” ifadesini kullandı.

Suriye’nin resmi haber ajansı SANA’nın konuya ilişkin haberi şöyle:

Ordu ve Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı, Türkiye’de Erdoğan’ın Suriye ve halkını hedef alan savaşın başlarından beri kirli ve çirkef bir rol oynadığını iddia etti.

Erdoğan’ın Suriye’de olayların başlamasından bu yana Türkiye topraklarını dünyanın her yerinden gelen azılı ‘terörist’lerin güvenli barınağına dönüştürdüğünü öne sürdü.

Erdoğan’ın ‘teröristleri’ barındırmakla birlikte onları eğitip gelişmiş silahlarla donatması ardından finanse edip ardına kadar açtığı sınırlar üzerinden Suriye ve halkına karşı saldığını iddia eden genel komutanlık; yüzden fazla ülkeden Türkiye’de toplanmaları ardından Suriye’ye giren radikal ‘teröristle’rin sayısının yüksek olduğunu ifade etti.

Suriye ordusu ve müttefiklerinin özellikle Halep’te olmak üzere Suriye genelinde 'terör'e karşı üstün başarılar sağladığını savunan genel komutanlık; bu başarıların Erdoğan’ın Suriye ve bölgeye ilişkin Turani hayalleri ve planlarını çökerttiğini ileri sürdü.

Genel komutanlık bunun üzerine Erdoğan’ın Halep kırsalında bir dizi köy ve beldeye düşmancı saldırılarını tırmandırdığını, savaş uçakları, kara güçleri ve desteklediği ‘terör örgütleri’ aracılığı ile Halep kırsalının kuzeyinde masum sivillere karşı insanlık dışı vahşetlerde bulunduğunu öne sürdü.

Erdoğan’ın yeni tutumunun oldukça tehlikeli bir tırmandırma niteliği taşıdığını ifade eden genel komutanlık; BM misakı ve uluslar arası kararlar kapsamında Suriye’nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne çirkef bir ihlal teşkil ettiğini söyledi.

Hangi gerekçe altında olursa olsun Türk ordusunun Suriye topraklarında bulunmasının kesinlikle kabul edilemez olduğunun altını çizen genel komutanlık; Suriye’nin, işgal niteliğinde sayılan bu güçlere karşı uygun gördüğü tüm vesilelerle karşı koyacağına dikkat çekti.

Genel komutanlık bülteninde bu ihlal ve saldırının bölge istikrarı ve güvenliğine karşı teşkil ettiği tehlikenin tüm sorumluluğunu Türkiye yönetimine yükledi.

TÜRKİYE TANKLARI MAREA KASABASINA GİRDİ

Fırat Kalkanı harekatının 60'ncı gününde, Yavuzlu Köyü'nün karşısında bulunan ve kontrolü Özgür Suriye Ordusu'na geçen Dabık'ın çevresindeki IŞİD hedeflerinin karadan çok namlulu roketatarlarla, havadan ise Türk jetleriyle ateş altına alındığı belirtildi.

Associated Press ise bugün Suriyeli muhaliflere dayandırdığı haberinde, Marea kasabası yakınlarından Suriye sınırını geçen Türk tanklarının Tel Rifat'a doğru ilerlediğini bildirdi.



Ajans, Türk tanklarınca desteklenen Suriyeli muhaliflerin bölgede YPG öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri ile çatıştığını belirtti.

Daha önce de Türk tanklarının Hatay’dan Suriye’ye girerek YPG'ye karşı mevzilendiği iddia edilmişti.

(Kaynak: Sendika.Org)