Askeri kaynaklar ve muhalifler, Suriye ordusunun başkent Şam'ın doğusundaki Marj el Sultan hava üssünü geri aldığını açıkladı.


Muhaliflerin oluşturduğu Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, askeri hava üssünün ordunun kontrolüne geçtiğini doğruladı.

Gözlemevi ordunun bölgeye 1 ay önce taarruz başlattığını ve Lübnan'daki Hizbullah örgütünün de ordunun operasyonuna destek verdiğini belirtti.

Şam'ın dışındaki kırsal Guta bölgesindeki hava üssü, Kasım 2012'de muhaliflerin elinde geçmişti.

Marj el Sultan hava üssünün çevresindeki bölge, muhaliflerin güçlü olduğu yerlerden. Hava üssünün ordunun eline geçmesi bu açıdan önemli.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, ordunun Pazar günü askeri üssün yakınlarında bulunan Duma, Arbeen, Sakba ve Harasta mahallelerine yaptığı bombardımanlarda ise en az 45 kişinin öldüğünü duyurdu.

BM'nin İnsani Yardımlardan sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Stephen O'Brien, bu sabah tamamladığı Suriye ziyareti sırasında meydana gelen saldırıların 'kabul edilemez olduğunu ve çok acil olarak ülke çapında ateşkes ilan edilmesi gerektiğini' söyledi.

Suriye'de yaklaşık 4 buçuk yıl önce Devlet Başkanı Beşar Esad'a karşı başlayan ve iç savaşa dönüşen ayaklanmada 250 binden fazla kişi öldü.

BM
'nin açıklamasına göre 4,3 milyon Suriyeli savaş nedeniyle ülkeyi terk etti, 6 buçuk milyon Suriyeli de ülke içinde yer değiştirmek zorunda kaldı.
O'Brien ülkede 2 milyon çocuğun okula gidemediğini, nüfusun %72'sinin de içme suyuna erişimi olmadığını belirtti. (BBC Türkçe)