Sputnik’e konuşan Cenevre’deki Suriye görüşmelerine katılan muhalefet heyetinin sözcüsü Yahya el Aridi, Suriye topraklarında Kürt özerk bölgesinin kurulmasının ülkenin toprak bütünlüğü için tehdit oluşturmaması halinde bu projenin ‘herkes için uygun’ olacağını açıkladı.

Cenevre’de devam eden Suriye barış görüşmelerinde konuşma yapan el Aridi, ‘Hukukun üstünlüğü ilkesine uyan, bağımsız Suriye’den söz ederken bu ülkenin topraklarında yaşayan her kesim, her grubun eşit haklara sahip olması gerektiğini kastediyoruz. 

Onlar (Kürtler) dış politika, sınır ve halk güvenliği, ekonomi konularında ülkenin merkezi yönetimiyle ilişkileri sürdürerek yerel yönetim düzeyinde iç sorunlarını çözebilecekse bu herkesin uygun göreceği bir durum olacak, ama niyetleri Suriye’nın parçalanmasına yol açan adımlar atmaksa bunu hiç kimsenin kabul etmeyeceği aşikar. Aslında Kürtlerin çoğu böyle adımlar atmak istemeyecek’ ifadelerini kullandı.

'KÜRTLER DE YENİ ANAYASA OLUŞTURMA SÜRECİNDE OLMALI'

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın Kürt unsurunun Suriye anayasasının oluşturulması için önemli olduğu yönündeki açıklamasını hatırlatan el Aridi, sadece Kürt değil, ülkede yaşayan tüm halkların anayasa oluşturma sürecinde görüşünü belirtmesi gerektiğini vurguladı. 

El Aridi, ‘İşte o zaman Suriye halkı kendi iradesiyle kendi ülkesinin anayasasını yazabilecek’ diye ekledi. 

ENKS ADLI ÖRGÜTÜN İÇİNDE YER ALIYORLAR 

Cenevre'deki görüşmelere Kuzey Suriye'nin büyük bölümünü denetimi altında tutan PYD ve ona bağlı güçler Türkiye'nin muhalefeti nedeniyle katılamıyor. 

Görüşmelerde yer alan Kürtler, Barzani ve Türkiye tarafından desteklenen ENKS adlı örgüt içinde yer alıyor.