Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar gibi ülkeler tarafından desteklenen; uzlaşma, görüşme ve müzakere önerilerini Beşar Esad’ın gitmesi önkoşuluyla reddeden Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı’nın yeni lideri Muaz el-Hatib, Suriye rejimi temsilcileriyle bazı şartlar dahilinde müzakereye hazır olduğunu açıkladı.

Hatib, 60 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesinden sonra sosyal paylaşım siteleri Facebook ile Twitter üzerinden yaptığı açıklamalarda, Suriye'deki rejimin temsilcileriyle Kahire, Tunus veya İstanbul'da aynı masaya oturmaya hazır olduğunu ifade etti.

Müzakerelerle ilgili düşüncelerinin şahsi görüşleri olduğunu vurgulayan Hatib, SMDK'nın konuyla ilgili yarın bir toplantı yapacağını belirtti.

Muhtemel bir müzakere için bazı ön şartlarının bulunduğuna değinen Muaz el-Hatib, şartlarını şu şekilde sıraladı:

''Şam'daki rejim, hapishanelerde tutulan 160 bin tutukluyu serbest bırakmalı, büyükelçiliklere pasaport süreleri sona ermiş tüm Suriyelilere yeni pasaport çıkartma yada pasaportu en az 2 yıl uzatma talimatı vermeli.''

'SALDIRIN' DEDİLER

Hatib, şunları kaydetti:

“Bazı devletler söz verdi ancak sözlerini tutmadı. Bazıları 'saldırın' dediler ve bizi savaş meydanlarında ölüme terk etti. Uluslararası sessizlik devrimi boğuyor. Bazıları Suriye'yi tarihten silecek ve yıllarca sürecek bir savaş için plan yapıyor.”

Geçtiğimiz günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Akçakale’de Süleyman Şah Çadır Kenti'nde kalan Suriyeli sığınmacılara hitap ederken Muaz el-Hatib de yanında yer almıştı.