Suriye muhalefetinin çatı örgütlenmesi Suriye Ulusal Konseyi’nin Başkanı Ahmet Muaz El Hatip, Esad rejiminin temsilcisi olarak Devlet Başkan Yardımcısı Faruk El Şara ile müzakerelere başlayabilecekleri sinyali verdi.

El Hatip Almanya'daki güvenlik konferansında muhalefete destek vermeyen iki ülkenin dışişleri bakanlarıyla, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ve İran Dışişleri Bakani Ali Ekber Salihi ile biraraya geldi. ABD’nin de El Hatip'in girimine destek verdiği söyleniyor.

Ahmet Muaz El Hatip, müzakerelerde karşılarında Devlet Başkanı Faruk El Şara’yı görmek istediklerini belirterek, Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Şara’yı bu konuda yetkilendirmesini istedi. El Hatip, El Arabiya kanalına yaptığı açıklamada, “Rejim diyalog fikrini kabul ediyorsa, ben de El Şara'ya bu konuda talimat vermesini istiyorum” dedi.

Geçen yıl Suriye Ulusal Konseyi'nin başına seçilen Ahmet Muaz El Hatip, müzakere teklifini geçen hafta götürdüklerini ve rejimden yanıt beklediklerini söyledi.

Suriye muhalefeti, şu ana kadar müzakerelere başlamak için Beşar Esad'ın görevden ayrılmasını şart koşuyordu.

“DİYALOG ÇAĞRISI ÇOK GEÇ”

Suriye’nin hükümet yanlısı gazetesi El Vatan’da yayınlanan bir makalede muhalefet tarafından gelen diyalog çağrısının iki yıl geciktiği belirtiliyor. Makalede, “Bu süre içinde en iyi gençlerimiz hayatını kaybetti, yaralandı veya yurtdışına kaçtı. Elektrik ve yakıt altyapısını ve ayrıca birkaç askeri tesisi kaybettik.” deniliyor.

Gazetede yayınlanan makaleye göre el-Hatib’in diyalog çağrısı, siyasi bir manevradan başka bir şey değil.

MUHALEFET TEKRAR BÖLÜNDÜ

Suriye muhalefeti içerisinde, Hatib'in Esad rejimiyle görüşme isteğini "ihanet" olarak değerlendirenler var. Hatib ise kendisini şu sözlerle savunuyor: "İnsanlarımız ölüyor ve biz buna daha fazla izin vermemeliyiz."

BM verilerine göre, Suriye'de şiddet olaylarının başladığı Mart 2011'den bu yana 60 binden fazla insan hayatını kaybetti.