Birçok ülkenin Suriye krizine siyasi çözüm bulmak için toplanmasına çalıştığı 2. Cenevre görüşmelerine uzun zamandır katılmayacağını bildiren Suriye Ulusal Koalisyonu, iki gün boyunca İstanbul'da devam eden görüşmelerin ardından dün gece, belli koşulların sağlanması kaydıyla Cenevre'de yapılacak barış görüşmelerine katılabileceklerini duyurdu. Ancak öne sürülen şartlar 2. Cenevre'nin toplanmasını zora sokabilecek nitelikte.

Suriye siyasi muhalefetinin Türkiye, Körfez Ülkeleri ve Batı tarafından desteklenen bir oluşumu olan Suriye Ulusal Koalisyonu tarafından yapılan açıklamada, Cenevre görüşmelerine katılmaları için gerçekleşmesini istedikleri koşullar sıralandı. Bu koşullar; yardım kuruluşlarının kuşatma altındaki bölgelere girişine izin verilmesini, siyasi tutukluların serbest bırakılmasını ve barış konferansının bir siyasi geçişle sonlanması. Koalisyon ayrıca, söz konusu siyasi geçiş sürecinde ve Suriye'nin geleceğinde Beşar Esad'ın hiçbir rolü olmamasını istiyor.

Beşar Esad hükümeti ise Cenevre 2 için her türlü ön koşulu reddettiğini daha önce açıklamıştı.

BM, ABD ve Rusya görüşmelerin kasım sonunda düzenlenmesini sağlamaya çalışıyor. Ancak BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Lahdar İbrahimi, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada bu yılın sonunda bir zirve düzenlenmesi için uğraşmaya devam ettiğini, konferansın ertelenebileceğini söyledi.

Cenevre 2 konferansıyla ilgili tartışmalar aylardır devam ediyor. Suriye hükümeti görüşmelere katılabileceğini zaten açıklamıştı. Ancak muhalif kanatta birçok silahlı oluşum Suriye Ulusal Koalisyonu'nu ve müzakere fikrini kabul etmediği için tıkanmalar yaşanıyordu.

Kerry'ye göre Suriye muhalefetinin kararı 'büyük adım'

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye Ulusal Koalisyonu'nun Cenevre-2 konferansına katılma kararının "büyük bir adım" olduğunu savundu.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi ziyareti sırasında açıklamada bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "Dün, Suriye muhalefeti Cenevre'ye gitme kararı aldı. Bu büyük bir adım" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 8 Kasım günü yaptığı bir açıklamada Suriye muhalefetinin kendi içerisindeki bölünmüşlüğüne dikkati çekerek "Ulusal Koalisyon tüm Suriye muhalefetini birleştiremez" demişti. Lavrov, "muhalefet yapıları bünyesinde bile çoğunluğu temsil etmeyen Ulusal Koalisyon'un Suriye halkının tek temsilcisi rolü oynamayı hesapladığı" tepkisinde bulunmuştu.

Çin, Rusya ve Hindistan da Pazar günü yaptıkları açıklamalarda Suriye krizinde bir siyasi çözüme ihtiyaç olduğunu bildirdi.

Birinci Cenevre konferansı 30 Haziran 2012'de gerçekleşmişti.  Ancak bu konferansta öngörülen siyasi geçiş sürecine taraflar uymadı. (Hürriyet, ANF)