Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, ABD öncülüğündeki koalisyon kuvvetlerinin iki aydır devam eden hava saldırılarının IŞİD'i yıpratmakta başarısız olduğunu söyledi.

ABD öncülüğündeki koalisyon, Suriye'deki İslam Devleti (IŞİD) hedeflerine Eylül'den bu yana yaklaşık 300 hava saldırısı düzenledi. Lübnan televizyonuna konuşan Velid Muallim, IŞİD'le mücadele etmenin tek yolunun "Suriye'ye yabancı savaşçıların geçmesini önleyecek şekilde sınır güvenliğini arttırması için Türkiye'yi zorlamak" olduğunu ifade etti.

IŞİD halen Suriye ve Irak'ın geniş bir kesimini kontrolü altında bulunduruyor. BBC'nin Lübnan'da bulunan muhabiri Jim Muir, hava saldırılarının IŞİD'in Suriye'nin Türkiye sınırındaki Kürt kenti Kobani'deki ilerleyişinin durdurulmasına yardımcı olduğunu söylüyor.

Velid Muallim, Lübnan'da yayın yapan El Mayadeen televizyon kanalına verdiği mülakatta, "Tüm göstergeler, iki aydır devam eden koalisyon saldırılarına karşın IŞİD'in eskisinden daha zayıf olmadığına işaret ediyor." dedi.

Muallim, "Eğer BM Güvenlik Konseyi ve Washington Türkiye'yi sınır güvenliğini arttırmaya zorlamazsa, bu çabalar IŞİD'i yok etmeye yetmeyecek" diye konuştu. Velid Muallim, Türkiye'nin uçuşa yasak bölge önerisinin ise fiilen Suriye'nin bölünmesi anlamına geleceğini söyledi.

Bu arada Suriye hükümeti de son dönemde hava saldırılarını arttırdı. Son altı hafta içerisinde IŞİD dahil çeşitli isyancı gruplara yönelik 2 binden fazla hava saldırısı düzenlendi. Saldırıların önemli bir bölümü IŞİD'in merkezi olan Rakka'yı hedef aldı. Saldırılarda birçoğu sivil olmak üzere 500'den fazla kişinin hayatını kaybettiği ileri sürülüyor. (BBC Türkçe)