Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, IŞİD'in Mayıs ayı sonunda ele geçirdiği tarihi kent Palmira'da (Tedmur) Antik Roma döneminden kalma eserlerin bulunduğu alana mayın ve patlayıcılar döşediği bilgisini aktardı.

IŞİD'in daha önce başka kentlerde yaptığı gibi tarihi eserleri yıkmak için mi, yoksa Esad güçlerini bölgeden uzak tutmak için mi patlayıcı döşediği henüz bilinmiyor.

Palmira'nın bağlı olduğu Humus viyatenin valisi Talal Barazi, Mayıs ayı sonunda AP'ye yaptığı açıklamada Esad'a bağlı bağlı güçlerin Pamira yakınlarındaki Cizl bölgesinde IŞİD'le çatışmalara başladığını söylemiş, "Planlar hazır ama askeri harekatın ne zaman başlayacağını henüz bilmiyoruz" demişti.

IŞİD, ANTİK KENTi MAYIS'TA İŞGAL ETMİŞTİ

Roma İmparatorluğu döneminden kalma ve geçmişi 4. yüzyıla dayanan Palmira antik kent, Mayıs ayı sonunda IŞİD'in kontrolüne geçmişti. IŞİD kentte, aralarında kadın ve çocukların da olduğu yaklaşık 400 kişiyi katletmişti.

Humus'un doğusunda kalan Palmira kenti, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Dünya Mirası listesinde.