Suriye hükümeti heyeti, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik harekatı dolayısıyla Suriye Anayasa Komitesi görüşmeleri sırasında masayı terk etti.

Birleşmiş Milletler çatısı altında 30 Ekim’de başlayan Suriye Anayasa Komitesi toplantıları, verilen aranın ardından BM Cenevre Bürosu’nda dün devam etti. 150 kişilik Anayasa Komitesi arasından seçilen Suriye hükümetinden 15, Türkiye’nin desteklediği gruplardan 15 ve Suriyeli STK temsilcilerden oluşan 15 isim olmak üzere 45 kişilik anayasa komitesi yazım kurulu üyelerinin yer aldığı görüşmelere Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen başkanlık etti.
 
Özel Temsilci Pedersen başkanlığında basına kapalı olarak gerçekleşen ikinci tur toplantısında ‘muhalif’ kesimlerin Suriye hükümetinin İdlib’e operasyonlarına dikkat çektiği öğrenildi.
 
SURİYE HÜKÜMETİ'NDEN 3 ŞART 
 
Suriye hükümeti heyeti başkanı Ahmad Kuzbari ise, kabul edilmesi koşuluyla komiteye yeni gündem maddeleri sundu.
 
Kuzbari, Anayasa Komitesi çalışmalarına devam edilmesi için komiteye, “Suriye toprakları içerisinde terörizmle mücadele edilmesi, Suriye yönelik yaptırımların kaldırılması ve Türkiye’nin harekatının kınanması ve buna karşı ortak tavır sergilenmesi” gibi 3 temel maddenin kabul edilmesi şartını koştu.
 
3 MADDE KABUL GÖRMEYECEKSE...
 
Sunduğu 3 maddenin Suriye’nin bağımsızlığı, birliği, egemenliği ve toprak bütünlüğü korumak amaçlı olduğunu ve maddelerin ulusal nitelikte olduğunu belirten Kuzbari’nin “Bu komitenin tamamı, Suriye halklarının yararına olan bu maddeleri kabul etmeyecekse, burada dış güçlerin yönlendirmesini görürüz” dediği belirtildi.
 
 Kuzbari’nin, BM yetkililerine yine “Suriye topraklarına dönük Türkiye işgaline karşı ortak tavır sergilenmeyecek ve bu işgal durdurulmayacaksa Anayasa görüşmelerinin temel şartı olan Suriye’nin toprak bütünlüğü ve bağımsızlığı nasıl korunacak?” diye de sordu.
 
ŞAM MASAYI TERKETTİ
 
Suriye hükümeti heyeti tarafından sunulan bu 3 temel maddenin, ‘muhalifler’ tarafından kabul görmemesi üzerine Ahmed Kuzbari başkanlığındaki 15 kişilik rejim heyeti toplantıları terk ederek, Cenevre merkezde kaldıkları otele geri döndü.
 
Toplantılara devam edilip edilmeyeceğine yönelik BM’den henüz bir açıklama yapılmazken, Özel Temsilci Pedersen’in, Şam heyetini masaya döndürmek için ikna etmeye çalıştığı öğrenildi.
 
PEDERSEN BMGK'Yİ UYARMIŞTI
 
Öte yandan, geçtiğimiz günlerde Anayasa Komitesi toplantılarına ilişkin BM Güvenlik Konseyi’ne bir brifing veren BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Türkiye’nin saldırılarının sürecin önünde engel olduğunu vurgulamıştı.